MARAS PISAO PLENKOVIĆU: Ostat ćete upamćeni kao premijer koji je izdao Zagreb

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkoh SDP-a Gordan Maras uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu ga je ‘oprao’ zbog postupanja nakon što je Zagreb i okolicu pogodio snažan potres 22. ožujka.

Pismo prenosimo u cijelosti:

”Poštovani gospodine Plenkoviću, obraćam Vam se izrazom „poštovani“, iako to, nakon svega što ste učinili mome i Vašem rodnomu gradu Zagrebu, uopće ne zaslužujete. Nakon što tri godine HDZ u koaliciji s aktualnim gradonačelnikom, gospodinom Milanom Bandićem, upropaštava Zagreb, odlučili ste našem gradu, nedonošenjem Zakona o obnovi, zadati bolan smrtonosni udarac. Na sreću, u tome niste uspjeli jer je Zagreb prkosan i nepokoren grad, a Zagrepčani ponosni i vrijedni ljudi.

​No, pustimo sada na trenutak Vašu izdaju Zagreba na stranu i vratimo se temi moga pisma. Ovo otvoreno pismo Vam pišem s razlogom, jer Vas tražim da ispravite nepravdu koju je Vaša Vlada napravila Odlukom o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije donesenoj na 230. sjednici Vlade Republike Hrvatske od 14. svibnja 2020. Naime, ova Odluka definira da će se najamnina financirati samo građanima čije su nekretnine označene crvenom naljepnicom zbog oštećenja nastalih u potresu. Očito ste potpuno neupućeni u činjenicu da deseci tisuća naših sugrađana, nakon potresa, ne žive u svojim nekretninama, iako su označene žutom naljepnicom.

​Ne žive u njima, ne zato što im je, primjerice, ljepše u studentskom domu „Cvjetno naselje“ ili kod rodbine te prijatelja, već zato što u svojim domovima nisu sigurni te traže trajno i sigurno rješenje. Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba treba pod hitno promijeniti kako bi se svima kojima su domovi oštećeni u potresu i u njima ne mogu živjeti omogućilo dobivanje državnog ili gradskog stana (Novi Jelkovec, Podbrežje) te sufinanciranje najma do donošenja Zakona o obnovi i popravka njihovih domova, bez obzira imaju li njihove nekretnine crvenu ili žutu naljepnicu.

​Također, onima koji bi se trebali vratiti u svoje domove, od države ovlašteni statičar mora garantirati da de u svojim domovima po povratku biti sigurni. Nadam se da ćete u ovom slučaju imati barem malo suosjećanja za sve one kojima treba pomoći te izmijeniti tu nepravednu Odluku. Bez obzira na to, izbjegavanjem preuzimanja odgovornosti, nedonošenjem Zakona o obnovi Zagreba i bahatim odnosom prema građanima Zagreba, ostat ćete upamćeni kao premijer koji je izdao Zagreb. Budite bez brige, građani Zagreba Vam to nikada neće zaboraviti!”.

Komentiraj