MACRON PROGLASIO KARANTENU: Francuzi će od petka živjeti pod strogim režimom

Francuska odlazi u djelomični lockdown od petka do najvjerojatnije početka prosinca, a tim povodom građanima se obratio predsjednik Emmanuel Macron.

“Virus cirkulira brzinom kakvu nismo mogli predvidjeti ni u najpesimističnijim prognozama”, rekao je predsjednik Macron, kako prenosi Le Figaro.

“Francuzi će moći na posao, liječnički pregled ili u kupovinu. Zabranjuju se privatna okupljanja, javni skupovi su zabranjeni. Rad od kuće bit će omogućen posvuda gdje se posao može organizirati na taj način”, kazao je Macron dodajući da se zabranjuju posjeti domovima za starije.

Omogućit će se povratak Francuza iz inozemstva, sve njih čekat će punktovi za brzo testiranje. “Ni jedan putnik neće moći stupiti na francusko tlo ako nismo sigurni da ne nosi virus u sebi”, objasnio je Macron.

Macron je rekao i da otvorene ostaju jaslice, fakulteti i škole. “Neka pravila će se promijeniti, naša djeca ne mogu bit lišena kontakta s obrazovnim sustavom. No, u ustanovama će se pojačati zdravstveni protokoli”.

Rekao je i što misli o kolektivnom imunitetu: “Francuska nikada neće usvojiti strategiju kolektivnog imuniteta. Ova bi opcija dovela do ukupno gotovo 400 000 dodatnih smrtnih slučajeva”

Komentiraj