LAZAR GRUJIĆ: U Saboru neki lobiraju šutnjom za visoku plaću i sinekuru

Česta slika u Saboru - neki šute, a neki govore u praznoj sabornici
Česta slika u Saboru – neki šute, a neki govore u praznoj sabornici

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić iz svog kuta ocjenjuje posljednja događanja u i oko politike, s naglaskom i na one koji u Saboru djeluju šutnjom.

Završetak ovogodišnjeg saborskog zasjedanja još je jednom bio prigoda za statistički rezime aktivnosti saborskih zastupnika koji još jednom iole politički pismenom sugrađanu potvrđuje promašenost izbornog sustava.

Ovog puta mislimo na pojedince koji, zamislite, niti jednom nisu prozborili riječ, a kamoli rečenicu za saborskom govornicom. Kako i na koji su način oni zastupali svoje birače svima je potpuno nejasno, osim vjerojatno njima. Tako je jedan je od saborskih šutljivaca izjavio kako se niti jednom nije javio za riječ jer je istovremeno gradonačelnik pa nema vremena za obnašnje dužnosti sabornika.

Zar to nije dovoljan alarm za uzbunu i izmjene izbornog zakona po hitnom postupku? Pri tome je dodatno svoju misao začinio izjavom kako u saboru uspješno lobira za svoj grad! Srećom naviknuti na raznorazne apsurdne izjave naših političara nismo ostali previše iznenađeni pa je lobiranje šutnjom samo jedna od najnovijih u nizu gluposti. Ili dotični možda misli kako će njome ući u veliki niz mudrih izreka o šutnji?

Pri tome zaboravlja da je svima potpuno jasno kako je u pitanju izdašna saborska plaća i ostale pogodnosti koje se vežu uz tu sinekuru, a nije zanemariva i dodatna financijska injekcija iz grada. No lakomosti i  bahatosti naših političara nema kraja.

Za to možemo navesti još jedan svježi dokaz, a to je povratak predsjednika političke stranke, koja čini aktualnu vladajuću koaliciju. Ovaj igrokaz pokazuje ujedno i vrlo složen i unaprijed smišljen scenarij tako da se mora priznati kako u svoj toj naivnosti i naizgled konfuznosti ništa nije prepušteno slučaju.

U tom kontekstu nažalost možemo promatrati i izlazak jednog zastupnika iz MOST-a, učlanjivanje drugog koji je osumnjičenik u HNS ili pridobivanje još jedne oporbene ruke usvajanjem zakona o saniranju privatnog fonda koji se bavio dokupom mirovina državnim novcem.

Nije nam jedino jasno kako ovakve političke manevre nije uspjela izvesti prethodna vlada u kojoj je također bilo nekoliko agresivnih preslagivača i političkih trgovaca. Uzimajući na kraju u obzir ove nepobitne činjenice vrlo je teško očekivati razbistrivanje naše političke scene izmjenom izbornog zakona jer tada bi ovakvi  manevri bili onemogućeni.

Komentiraj