KRSTIČEVIĆ O AVIONIMA: Od SAD-a očekujemo ponudu koja se ne može odbiti

Sada je konačno i službeno. Vlada je na sjednici jednoglasno stavila izvan snage odluku o nabavi izraelskoga višenamjenskog borbenog aviona F-16 Barak.

Izvor: Media servis

Tražit će se novi model, a prije toga je u Vili Prekrižje održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona.

Vlada je poništila odluku o nabavi borbenih aviona od Izraela, no od aviona se ne odustaje, jasan je bio premijer Andrej Plenković.

“Napravit ćemo temeljitu analizu svih razloga zbog kojih je došlo do određenih problema u realizaciji projekta. Nakon temeljite analize i stečenog iskustva iz tog procesa, donosit će se daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona”, poručio je premijer Plenković.

Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

“RH je ovaj složeni proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo nacionalnim interesima. Proveden je transparentan natječaj s jasnim kriterijima. Sve smo napravili ispravno”, rekao je Krstičević te je dodao kako nema financijske štete za Hrvatsku i potvrdio da se od borbenih aviona ne odustaje. A nakon sjednice Vlade novinarima je rekao da kod njega nema po principu “ispod stola”. Za Krstičevića bi najbolja opcija bili novi avioni, i to američki F-16.”Bit ću iskren – to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da ih bude manje. Moramo biti odgovorni prema novcu poreznih obveznika. Od SAD-a očekujemo da svom strateškom partneru daju najbolju ponudu koju Hrvati sigurno neće moći odbiti”, otkrio je ministar.

Na prije održanoj sjednici Vijeća za obranu u Vili Prekrižje predstavljeno je izvješće o nabavi aviona.

“Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća, Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila označena kao najpovoljnija. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH”, priopćeno je nakon sjednice.

Na nju se osvrnuo i premijer Plenković. “Raspravljali smo o izvješću MORH-a, sagledali nove okolnosti i Vijeće za obranu je jednoglasno preporučilo Vladi donošenje ovakve odluke”, rekao je Plenković.

Što smo iz svega ovoga naučili, pitali su novinari ministra branitelja Tomu Medveda. “Hrvatska strana nije imala nikakve pokazatelje da može doći do zastoja u tom postupku. Svi zajedno smo naučili da i ubuduće, kada budemo vodili postupak, transparentno i zakonito nastavimo temeljito analizirati sve one dostupne parametre koji su važni za donošenje odluke”, rekao je Medved.

Komentiraj