KRPINA TRAŽI OD ŠEKSA: Dragi Vlado, oduzmite odlikovanje Stjepanu Mesiću kao čin kajanja

šeks, krpina, mesić

Sve je više onih u HDZ-u koji potiču ideju da se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću oduzme odlikovanje Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, koje mu je u srpnju 2005. uručio tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Na HDZ-ovoj tribini pod nazivom “Dr. Franjo Tuđman – Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, tu je ideju javno izrekao Drago Krpina, zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a. Skupu je nazočio i Vladimir Šeks, pa mu se Krpina obratio i osobno.

“Dragi Vlado, obraćam se tebi i svima koji ste sjedili uz Ivu Sanadera da kao čin kajanja oduzmete odlikovanje Mesiću. Potičem to posebice nakon presude u Haagu. On je mimo zakona dostavljao dokumente Tribunalu i počinio teško kazneno djelo. Nisam pravnik, Vlado, ti znaš ima li tu i elemenata za podizanje optužnice”, rekao je Krpina, a prenio Dalmatinski portal.

Podsjećamo da je odlikovanje za Mesića bila predložila tadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić, zatražila podršku Šeksa i šefa Kluba zastupnika HDZ-a Luke Bebića i oni su se s tim složili. Ipak, dio HDZ-ovaca je bojkotirao glasovanje u Saboru – 78 glasova je bilo “za”, a tri su zastupnika bila suzdržana. Tu je odluku proveo Šeks.

“Ovo je najviše hrvatsko odlikovanje koje se dodjeljuje jedino državnim poglavarima. Stjepanu Mesiću dodijeljeno je u znak priznanja za njegove iznimne zasluge za promicanje Hrvatske i njezina ugleda u inozemstvu kao zemlje koja promiče ideale ravnopravnosti, sigurnosti i stabilnosti. Takvim političkim radom dao je izniman doprinos ugledu Hrvatske, a hrvatski građani Stjepanu Mesiću dali su veliko povjerenje dvaput glasujući za njega na izborima”, rekao je Šeks predajući odlikovanje Mesiću 13. srpnja 2005.

“Očekujem da najviša stranačka tijela HDZ-a prihvate moj prijedlog, jer bi to bilo posve opravdano. Znamo da je HDZ prije 12 godina imao većinu u Saboru, bez naše stranke ne bi bilo odluke o odlikovanju Mesiću. Dali su mu taj orden, unatoč tome što je već 2000. objavljeno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu u svojstvu zaštićenog svjedoka. Zato sam i rekao na tribini da bi HDZ na ovaj način okajao tu sramotu koju su napravili dodjelom odlikovanja Mesiću”, objasnio je jučer Krpina Novom listu, zalažući se da Sabor opozove odlikovanje.

Sanader je kao premijer imao “izvrsnu kohabitaciju s predsjednikom Mesićem”. “Njih su dvojica savršeno funkcionirala, a kruna toga bilo je upravo ovo odlikovanje Mesiću koje mu je uručio Šeks. Bio je to teatar apsurda, budući da su se Mesić i Šeks prije toga međusobno častili najgorim uvredama, a danas su opet u toj fazi. Ne samo da bi bilo politički oportuno, nego sa strane HDZ-a i moralno da stranka sada prizna da je odluka Sabora o odlikovanju Mesiću bila pogrešna i da je se stoga poništi”, rekao je Krpina.

Vladimir Šeks nije želio komentirati Krpinin prijedlog. “Neka ga formalizira, a ne mogu, naravno, unaprijed govoriti kakav će HDZ zauzeti stav”, rekao je Šeks.

Podsjećamo i na to da je Mesić dodijelio odlikovanje Šeksu u prosincu 2008. – Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, za “izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske, izgradnji i napretku Hrvatske, te za osobni izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima”.

 

Komentiraj