KRIVOTVORINE: Novčanice od 50 eura oduzete ženi (36) u Koprivnici – kako ih prepoznati

Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenom 36-godišnjakinjom sa šireg koprivničkog područja i 21-godišnjakom s područja Zagrebačke županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja novca.

U priopćenju PU koprivničko-križevačke se dalje kaže:

Sumnja se da je osumnjičena 5. svibnja u Koprivnici u trgovini pokušala staviti u opticaj dvije novčanice od 50 eura nalik na krivotvorinu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja od osumnjičene je oduzeto 13 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu, dok je od 21-godišnjaka oduzeto 73 komada novčanica od 50 eura nalik na krivotvorinu.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja novca protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako ih prepoznati?

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

“S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir. Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar. Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama, piše HNB.