KREŠO BELJAK: Možda i ja imam PTSP, ali nisam išao po dijagnozu i nisam se okoristio statusom branitelja

Krešo Beljak, čelnik HSS-a i gradonačelnik Samobora, nije impresioniran prosvjedom branitelja u Samoboru, rekao je gostujući na HRT-u u emisiji Nedjeljom u 2.

Smatra da se radi o uvodu u predizbornu kampanju u koji su uključeni aktivisti iz stranke koja je trenutno na vlasti.

“Oni su u panici prvenstveno zbog onoga za što se HSS zalaže, a to je ispitivanje porijekla imovine i revizija mirovina, ne nužno braniteljskih”, kazao je Beljak na početku emisije. “Neko se osjeća ugroženim”, ustvrdio je.

Potvrdno je odgovorio na pitanje Stankovića da ga njegov temperament dovodi do neugodnih situacija (prosvjednici tvrde kako ih on naziva šakom pijanaca).

“Možda i ja imam PTSP, ali ja nisam išao po dijagnozu”

“Možda i ja imam PTSP. Ali ja nisam išao po dijagnozu iako sam sam hrvatski branitelj. Nikad se nisam okoristio svojim statusom. Danas prosvjeduju oni koji sami sebe proglašavaju predstavnicima svih branitelja i pitam ih ‘Gdje su bili i zašto nisu prosvjedovali kad je ova država pljačkana u privatizaciji i danas kad ima afera?’, kazao je Beljak u emisiji Nedjeljom u 2.

Ne podržava najavu donošenja Zakona o zaštiti Domovinskog rata koji neprimjereno govore o Domovinskom ratu, iako dodaje – on nikad nije ništa neprimjereno rekao protiv Domovinskog rata. Dodao je ida on “nikad branitelje nije nazvao šačicom pijanaca” nego “ljude iz šatora koji su maltretirali cijeli Zagreb i rušili tadašnju vlast” te “maltretirali bivšeg ministra Predraga Matića i Bojana Glavaševića”.

Beljak je uvjeren da govori ono što većina ljudi misli.

Uvjet HSS-a za suradnju – nikakva posljeizborna koalicija

Potvrdio je kako se HSS priprema za izbore i dogovoaraju zajednički izlazad s SDP-om i drugim partnerima. Nije potvrdio informaciju da im se nude 3 sigurna mandata za ulazak u Sabor. Jedino na čemu će HSS inzistirati, dodao je – da imaju predstavnike u svim izbornim jedinicama (tako da mogu raditi preferencijalnu kampanju) te da nema nikakve primisli o ulasku u bilo kakvu potencijalnu koaliciju nakon izbora.

Smatra da opozicija, kad se okupi – može pobijediti HDZ i preuzeti vlast, tj. odgovornost za Hrvatsku. Na inzistiranje Stankovića da odgovori koje su to stranke kazao je kako se radi o 13 stranaka, a razgovara se o dvije opcije – da idu svi zajedno, ili u dva odvojena bloka. Sve će biti jasnije kroz 10 do 15 dana, najavio je. U toj skupini, prema njemu – nije mjesto SDSS-u Milorada Pupovca koji kao manjina imaju svoje birače i nemaju klasičnu kampanju.

“Treći put je mlađi brat HDZ-a”

– Ne vjerujem u treći put, iako on postoji. Radi se o 20 posto biračkog tijela koje traži taj treći put, kazao je Beljak. Dodao je kako Miroslav Škoro ne ulazi u ‘treći put’ jer je od početka “radikalno desno”. Smatra kako će on ukrasti dio glasova HDZ-u. Dogovor Škore i HDZ-a smatra “apsolutno mogućim”.

“Navijam za Plenkovića”

Na pitanje hoće li Andrej Plenković ostati na čelu HDZ-a Beljak je kazao kako se tome nada. “Navijam za njega, jer on predstavlja razum u toj stranci i branu onom najkonzervativnijem dijelu Hrvatske koji jača. Isto se tako nadam da neće biti premijer, nego samo predsjednik HDZ-a”, kazao je.

Prvi potezi koje bi Beljak napravio da je na vlasti

Kada bi bio u prilici da participira u vlasti prvi potez bi mu bio donošenje Zakona o porijeklu imovine. Potrebno je i ‘otčepiti’ kapilare društva i provesti decentralizaciju na lokalne sredine po uzoru na najrazvijenije države. Puno dobrih ideja dolazi iz lokalnih sredina, a o ne još uvijek ovisi o cntralnoj vlasti, smatra Beljak. Također je kazao kako Hrvatskoj ne trebaju veliki rezovi – nego samo uvođenje reda. Kazao je kako je Samobor 50-tih i 60-tih imao najbolju organizaciju primarne zdravstvene zaštite na svijetu te da su i Skandinavci učili od njih. “Priče o napuhavanju dugova neko koristi i ne vidim zašto se to ne bi moglo organizirati ponovno na način kako to žele građani”, zaključio je.

Komentiraj