KREŠO BELJAK: Birokracija stane u 100 računala, ali tada 30 tisuća uhljeba HDZ-a ostaje bez posla

Amsterdamska koalicija predstavila je svoj program za izbore za Europski parlament u Splitu.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš: “Očekujemo dobar rezultat, da zaista naši građani prepoznaju da su ovo izbori gdje biraju kandidate imenom i prezimenom. Imamo odličnu listu i sigurni smo da sve one ankete koje pokazuju rast Amsterdamske koalicije da će zaista biti tako. Ujedinjujemo sedam stranaka, želimo i borimo se za naprednu, otvorenu, inovativnu Hrvatsku.”

Priopćenje Amsterdamske koalicije prenosimo u cijelosti:

U splitskom hotelu Radisson Blu, Amsterdamska koalicija nastavila je programsku turneju pod nazivom „Pravac budućnust!“ te predstavila još dva poglavlja programa za izbore za Europski parlament, i to “Digitalna ekonomija, inovacije i tehnološki razvoj” te “Pametna infrastruktura za ubrzan razvoj”.

Na skupu su se prisutnima obratili kandidati s liste Amsterdamske koalicije Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak(HSS), Zoran Bahtijarević (nezavisni), dr.sc. Mira Morović (Hrvatski labursiti) te nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego(IDS).

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u svom obraćanju rekao je kako sva birokracija koja guši našu domovinu stane na 100 računala odnosno terminala ili na jednu karticu po svakom stanovniku. „Ali u tom slučaju 30-ak tisuća birokrata i uhljeba, čitaj stranačke vojske HDZ-a ostaje bez posla. Zato mi ne možemo naprijed“ – poručio je Beljak.

„Poštivanje ljudskih i građanskih prava i sloboda, obrazovanje, znanost i inovacije su vrijednosti za koje se mi u Amsterdamskoj koaliciji borimo. Ali europske vrijednosti su i izvješća o ljudskim pravima koja nas ne kritiziraju iz godine u godinu za iste stvari, bez da se popravljamo. Ovdje raste netrpeljivost, pronalazimo svaku priliku da ne volimo drugačije od sebe. Amsterdamska koalicija ja nešto drugo, jedna drugačija slika odnosa prema ljudima“ – rekla je Anka Mrak-Taritaš predsjednica GLAS-a i 12. listi Amsterdamske koalicije.

U svom govoru Anka Mrak-Taritaš osvrnula se i na izvješće Europske komisije o pregledu stanja u pravosuđu rekavši kako je europska vrijednost i pravosuđe kojemu ljudi vjeruju, a ne da smo opet, po tko zna koji put, zadnji u EU i po tom pitanju. „Bez pravosuđa koje štiti građane, zapravo nema ni države“- zaključila je Mrak -Taritaš.

„Nažalost, navikli smo da Hrvatska u najboljem slučaju može težiti prosjeku. Ja, kao i kolege s Amsterdamske uvjereni smo u suprotno. Hrvatska može i mora postati napredna, moderna i razvijena zemlja“- rekao je nositelj liste broj 12. Amsterdamske koalicije Valter Flego. Kazao je kako ono što nam sigurno ne nedostaje jest talent naših građana. „Takvih ima puno u regiji odakle ja dolazim, ali ne zato što su građani Istre pametniji od ostalih. Razlog je u tome što smo uspjeli uspostaviti učinkovit okvir pametnih politika i strateškog planiranja.“ -naglasio je Valter Flego. „Na nama, a kad kažem nama, mislim apsolutno na sve građane Hrvatske, jest odluka o tome hoćemo li biti pobjednici ili gubitnici u Europi. O tome odlučujemo 26.05. “ -zaključio je.

Kandidatkinja Hrvatskih laburista dr.sc. Mira Morović svom obraćanju naglasila je kako je kvalitetno i racionalno planiranje prometne politike i infrastrukture jedan je od presudnih elementa razvoja Europe i Hrvatske. „Kvalitetna infrastruktura je pretpostavka za gospodarski razvoj i privlačenje investicija. Moramo ulagati u projekte koji su koordinirani na europskoj razini kako bi se izbjegle nepotrebne i promašene investicije, a jačala prometna i infrastrukturna povezanost“ – rekla je Morović. Kao prioritete navela je pokrivanje cijele Hrvatske brzim širokopojasnim internetom, posebice ruralnih i planinskih krajeva te otoka koji bi trebali imati prioritet prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu EU sredstava.

Poznati hrvatski liječnik Zoran Bahtijarević, nezavisni kandidat iz kvote HSS-a na listi Amsterdamske koalicije osvrnuo se na stanje u hrvatskom zdravstvu i rekao kako je unatoč sjajnoj tradiciji i velikom broju vrhunskih stručnjaka, zdravstvo u Hrvatskoj, zbog lošeg i tromog sustava, sve više zaostaje za razvijenim zemljama EU. Kazao je kako se to može i mora mijenjati, a angažman i sudjelovanje u definiranju politika zdravstva na razini EU mogu u tome značajno pomoći. „Ako smo se spremni boriti da imamo isti prašak za rublje kao Nijemci, onda moramo biti spremni boriti se još i više da nam i medicina bude raspoloživa na isti način i s istom kvalitetom kao u Njemačkoj.“- rekao je Bahtijarević.

Komentiraj