KREĆE PETI TJEDAN ŠTRAJKA: U srijedu 6.11. bit će prosvjed za 6,11 posto – aziv prosvjeda je ‘6.11 za 6,11’

Sutra kreće nova runda štrajka u osnovnim i srednjim školama, a predstavnici sindikata trebali bi se sastati s ministrom rada Josipom Aladrovićem.

Izvor: Media sevis

Nastave neće biti u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu u cijeloj Hrvatskoj.

Za taj dan najavljen je i veliki prosvjed na Markovom trgu.

Ulazimo u peti tjedan cirkularnog štrajka. Sindikati će sutra ponovno sjesti za stol s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem i pokušati pronaći rješenje. Evo što je on na tu temu rekao u četvrtak uoči sjednice Vlade:

“Cijelo vrijeme ista priča, mi nešto ponudimo, s druge strane se odbija. Intenzivno je traženje onoga što su na početku započeli. Mi ćemo njima doći s ponudom i vidjet ćemo. Sindikati su naravno htjeli razgovor i imat će ga.”

Podsjetimo, Vlada je sindikatima, pod pritiskom koalicijskog partnera HNS-a, prošli tjedan ponudila povećanje koeficijenta za 2 posto. HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je da su oni zadovoljni postignutim.

“Tražili smo 6, dobili smo 8,24. Plaća se obračunava tako da se množi osnovica s koeficijentom. Ako ukupna plaća raste za 8,24 onda je to 8,24.”

No, njegovo zadovoljstvo ne dijele sindikati. Daleko je to od 6, 11 posto koliko traže, poručuju. Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da će o ponudi koju dobiju na sastanku s ministrom, članovi sindikata, ali i svi koji sudjeluju u štrajku, odlučiti na referendumu.

“Ono što će ostati zadnje na stolu, to ćemo ponuditi svima zaposlenima u sustavu osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali o štrajku, da se o tome očituju. Kako će tih 60 i nešto tisuća odgovoriti na naše referendumsko pitanje – prihvaćate li ponudu Vlade ili ne, ovisit će nastavak naših aktivnosti.”

Nakon sastanka znat će se i koliko će još trajati štrajk. Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem najavila je veliki prosvjed koji će se u srijedu održati na Markovom trgu.

“Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. Pritisak znamo pojačavati. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će i dio Hrvatske biti na Markovom trgu. Što to znači? U srijedu 6.11 bit će prosvjed za 6,11 posto. Naziv prosvjeda je ‘6.11 za 6,11’.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!