KRAJ PRIČE O REFERENDUMIMA: Ipak nije prikupljeno dovoljno potpisa?

Podijelite članak

narod odlučuje

Najvjerojatnije su propali referendumi o promjeni izbornog zakona i onaj za ukidanje Istanbulske konvencije, jer nije prikupljen dovoljan broj potpisa.

Kako doznaje Večernji list, koji se poziva na visoki izvor iz Ministarstva uprave, pronađen je popriličan broj nevažećih potpisa.

Podsjećamo, inicijativa Narod odlučuje tražila je da se promijeni izborni sustav. Tražili su manji broj zastupnika i manja prava za nacionalne manjine.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj tražila je pak ukidanje Istanbulske konvencije koju je Sabor ratificirao u travnju.

Bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti rasplet jer je ministar Lovro Kuščević bio rekao kako neće dopustiti promatrače u kontroli broja i ispravnosti potpisa.

A onda je inicijativa Narod odlučuje podnijela tužbu Ustavnom sudu kojom traže ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Traži da vlada ne bude nadležna za provjeru potpisa.

Nakon objava u medijima javio se i ministar Kuščević i za dnevnik. hr rekao: “O ovim spekulacijama nemam nikakvih saznanja i jedino što je za mene mjerodavno jest izvješće Povjerenstva, a ono još uvijek radi na provjeri prikupljenih potpisa za sva tri referendumska pitanja. Očekujem da ću početkom idućeg tjedna dobiti službeni izvještaj od Povjerenstva i o tome ćemo izvijestiti i podnositelje referendumske inicijative i cijelu javnost”.

Komentiraj