KOS SE OPROSTIO OD HAJDUKA: Za većinu sam bio nepoznati Slavonac upitnih namjera

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Predsjednik Hajduka obratio se javnosti i navijačima pismom na službenoj stranici kluba. Evo kako ono izgleda u cijelosti.

Dragi hajdukovci,

Prije nego i formalno prestanem obnašati dužnost predsjednika Hajduka želim se ovim putem zahvaliti svima na povjerenju i podršci u prethodne dvije godine. Proživio sam najintenzivnije godine u svom dosadašnjem poslovnom životu i odlazim iz Hajduka kao kompletniji čovjek i rukovoditelj. Svaki dan sam davao svoj maksimum te usprkos pogreškama kojih je sigurno bilo, zahvaljujući podršci suradnika i hajdučke javnosti vjerujem da smo zajedno odradili veliki posao, pošteno odradili svoju dionicu i uspjeli pokazati kako Hajduk može ponovno biti velik.

Imao sam čast koja dopadne rijetke, a kojoj se nadaju mnogi. U svakom trenu bio sam svjestan veličine kluba u koji sam došao i odgovornosti koju mjesto prvog čovjeka Hajduka sa sobom nosi.

Prvi izazov bio je steći povjerenje. Upozoravali su me svi kako je Split zatvorena sredina i znam da sam za većinu bio nepoznati Slavonac upitnih namjera. No, koliko god ovaj grad bio zahtjevan s druge strane osjetio sam svu njegovu srčanost i srdačnost. Kad sam došao nisam poznavao nikoga, no kroz ove dvije godine upoznao sam sposobne suradnike i predivne ljude koji su me svojim odnosom i povjerenjem dugoročno zadužili.

Vrijednosti koje ovaj klub njeguje čine izazove koji su pred vodstvom kompleksnijima, ali takav je Hajdukov put od njegova osnutka i time će postizanje ciljeva u budućnosti samo biti vrjednije. Upravo bih želio naglasiti otvorenost i prema onima kojima Split nije mjesto rođenja. Mnogi su zaslužnici u povijesti kluba došli “sa strane” i kako sam naučio, dali velik doprinos njegovu razvoju. Vjerujem da klub treba svakim danom osnaživati svoju bazu, prije svega kroz omladinski pogon što će se uskoro reflektirati i na prvu momčad, ali i sve ostale kadrove od logističkih, trenerskih do rukovodećih. Na tome sam u konačnici intenzivno radio kroz širenje suradnje s klubovima u okruženju, Sveučilištem u Splitu, edukaciju kadrova, razvoju infrastrukture i snažnoj potpori radu Akademije. Ipak presudno je da klub zadrži kriterije izvrsnosti, stručnosti, karaktera uz ponavljam, otvorenost i onima koji nisu “fetivi”.

Ove dvije godine posvetio sam svoj život Hajduku, žrtvovao obitelj i privatni život da bi zajednički ostvarili napredak i zacrtane ciljeve. Ne mislim da sam potrošio vrijeme uzalud. Od nastajanja modela, novog Hajdukovog početka, uprave se trude raditi drugačije nego se radilo ranije i nego što to rade drugi s kojima se Hajduk natječe i taj rad je kroz sedam godina dao svoje rezultate. Klub je od izvjesnog bankrota postao stabilan i u kontinuitetu posluje pozitivno te je jasno da Hajduk ima potencijal za blistavu budućnost.

Pozivam vas da prema novoj predsjednici ili predsjedniku pokažete još više povjerenja i strpljenja. Siguran sam da će na čelo Hajduka doći mudrija, kvalitetnija i u konačnici uspješnija osoba od mene. Višegodišnje neosvajanje trofeja i nesrazmjer između želja i realnog stanja je veliko opterećenje koje će čekati i novu upravu, ali i oni će trebati vrijeme. Danas je početna pozicija puno bolja nego je bila mom prethodniku ili meni, no očekivanja su još veća, ali Hajduk nije projekt jednog čovjeka, jedne grupe ljudi pa čak ni jedne generacije. Njegova snaga leži upravo u tome što pripada puku i što će se uz sve izazove uvijek pronaći netko tko će odraditi svoju «smjenu na straži».

Poljud na neobičan način, nešto ranije od planiranog, prestaje biti moje radno mjesto. Rad u nogometu, a pogotovo u Hajduku je pun iznenađenja i preokreta. Hajduk prestaje biti moj poslodavac, no ovaj klub je postao neodvojivi dio mene i gdje god budem i što god da budem radio bit će dio mene i mog krvotoka, stoji u pismu Ivana Kosa.

Komentiraj