KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Tek 2 novooboljela – još se ne ukida zabrana rada nedjeljom

Imamo dva nova bolesnika, što je ukupno 2228 pozitivnih na koronavirus, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

U posljednja 24 sata nema preminulih osoba.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odgovarajući na pitanje o stanju u domovima rekao je da, s obzirom na dobru situaciju, ocijenili su da mogu malo relaksirati mjere u smislu da se mogu donositi stvari štićenicima i kratko ih posjketiti.

“Smatramo da je situacija povoljna i da si možemo priuštiti da te mjere popustimo. Za sada nema negativnih informacija s terena”, rekao je Capak.

Zanimalo je novinare i kakva bi epidemiološka situacija trebala biti da se ukine mjera zabrane rada nedjeljom.

Capak je rekao da je situacija sada izuzetno povoljna, ali da još uvijek treba pričekati da se vidi gdje su izvori zaraze. “U ovom trenutku je za to rano”, rekao je Capak.

Capak je komentirao i prepune vlakove i autobuse: “Epidemiolozi nisu odgovorni za nadzor drže li se organizatori naših uputa. Stvari trebaju prelaziti na vlasnike i građane, a ne na epidemiologe. Računamo na svijest naših građana i na one koji od toga žive, da će to organizirati na način da se koronavirus ne može prenijeti”.

Još nije donijeta odluka o radu sajmova.

Božinović je na kraju konferencije za novinare rekao da još ne znaju kada će organizirati iduću, te da će o tome “blagovremeno izvijestiti” javnost.