KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Sam 5 novih bolesnika, ukupno 2101 – jedna osoba preminula

Pet je novooboljelih, a ukupno 2101 osoba u Hrvatskoj zaražena je koronavirusom, a 1522 je oporavljenih. Jedna je osoba preminula, što je ukupno 80 ljudi, rekao je na pressici ministar Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović je rekao: “Danas ćemo objaviti 4 odluke koje se tiče mjera za vjenčanja, pogreba, otvaranja sportskih i dječjih igrališta i ograničavanja zadržavanja.

Na pogrebima će biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke., zabrana održavanja svadbenih svečanosti dalje ostaje. Donijet ćemo odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja igrališta.  Sve će biti jasno iz uputa. Njih ćemo objaviti popodne. Nećemo produljiti zabranu zadržavanja na javnim mjestima”, dodao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je kazao kako je njihova ideja bila da zaštite starije ukućane, odgovorivši na pitanje kako će roditelji ići po djecu u vrtiće.

“Kako će se organizirati dolazak po djecu u vrtiću, meni je to teško reći. Kako će se provesti higijena u vrtića…mi na ta pitanja ne možemo odgovoriti. Napravili smo detaljn upute. Ministartvo je to koje može odgovoriti na neka pitanja. Mjere smo propisali”, kazao je Capak.

Podsjećamo da je danas Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.