KORONAVIRUS U HRVATSKOJ: Još šest zaraženih, ukupno 87 – od ponoći se zatvara gotovo sve

Ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za novinare izvijestio je o šest novih oboljelih i sada ih je 87, a među zaraženima je i 9 liječnika-

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da s novim ovlastima Stožer civilne zaštite donosi odluku da od četvrtka  na snagu stupi set mjera koje su usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju.

Priprema se odluka kojom će se otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje društvene zajednice.

Zatvorit će se i sve trgovine, osim prehrambenim proizvodima i ljekarne.

Kada je riječ o trgovačkim centrima, radit će samo dućani koji prodaju prehrambene artikle, lijekove i higijenske potrepštine. Za sada javni prijevoz ostaje u redovnom režimu rada.

Obustavit će se rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kiosaka, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijalizirnaih ortopedskih pomagala…

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Božinović pojašnjava da je odluka donesena na rok od 30 dana, a hoće li se ona mijenjati, postrožavati, ublažavati ovisi o razvoju situacije.

U Istri je umro muškarac koji je bio u samoizolaciji. “Ne možemo reći sada ima li smrt veze s koronavirusom”, rečeno je na press konferenciji tamošnjeg stožera.

Uzorak preminulog čovjeka iz samoizolacije, koji je bio poslan iz Pule u Zagreb je kontaminiran pa su morali čekati novi uzorak. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak vjeruje da bi večeras mogli imati rezultate. Nastavlja da po kliničkoj slici sve vodi prema tome da nije umro od koronavirusa.

Komentiraj