KORONA NE POPUŠTA: I ministar Zdravko Marić pozitivan

Ne nazire se kraj epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Sve je veći broj zaraženih. Na koronavirus pozitivan je i podpredsjednik Vlade te ministar financija Zdravko Marić, priopćili su iz Vlade.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić tijekom vikenda testirao se na koronavirus iz osobne odgovornosti s obzirom na to da je član njegove obitelji razvio simptome te utvrdio pozitivan nalaz na koronavirus. Nalaz testa ministra Marića na COVID-19 pokazao se pozitivnim, slijedom čega su mu epidemiolozi odredili izolaciju u trajanju od 10 dana. Potpredsjednik Vlade Marić osjeća se dobro te zasad nema nikakvih simptoma bolesti COVID-19. Ostat će u izolaciji i obavljati svoje dužnosti od kuće te će slijediti sve upute liječnika i epidemiologa.

S obzirom na to da se Zdravko Marić, kao i drugi članovi Vlade, početkom godine cijepio protiv bolesti COVID-19, naglašavamo da nijedno od cjepiva ne štiti 100% od mogućnosti zaraze, pa tako ni u slučaju cijepljenja protiv bolesti COVID-19. To ne umanjuje povjerenje i važnost cijepljenja kao ključnog alata u borbi protiv pandemije koronavirusa, jer cjepivo dokazano štiti od težih oblika i ishoda bolesti.

,,S obzirom na to da su se članovi Vlade cijepili protiv COVID-19 još u siječnju, odnosno u veljači ove godine, u idućem razdoblju pristupit će i docjepljivanju tzv. booster dozom, koja se, slijedom preporuka HZJZ, primjenjuje šest mjeseci nakon druge doze kako bi se produljilo trajanje zaštite. Više članova Vlade je to već i učinilo. I potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar Josip Aladrović, koji su se zarazili, a bili su ranije cijepljeni, prebrodili su zarazu s vrlo blagim simptomima‘‘, izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Cjepivo učinkovito štiti od težih oblika bolesti, što potvrđuju podaci Ministarstva zdravstva i HZJZ-a prema kojima velika većina hospitaliziranih osoba, priključenih na respirator ili nažalost preminulih, nije bila cijepljena.,,Apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da se cijepe i zaštite!

Pozivamo i sve one koji su drugu dozu primili prije šest ili više mjeseci, a osobito one koji su stariji ili imunokompromitirani, da se docijepe dodatnom dozom što prije. Danas, kada je cijeli svijet suočen sa znatno zaraznijim sojevima koronavirusa koji se puno brže šire, potrebno je što prije dodatno zaštititi svoje zdravlje‘‘, poručio je Milić.”