KONSTITUIRAN 9. SAZIV SABORA: Željko Reiner dužnost predsjednika predao Boži Petrovu

božo petrov, željko reiner

Nakon nešto manje od godine dana imamo još jednu konstituirajuću sjednicu Sabora. Kao što procedura nalaže, na sjednici je govor održao novi predsjednik Sabora, MOST-ov Božo Petrov.

Izvješće: Media servis

“Objavljujem da je na temelju odluke predsjednice Republike Hrvatske o sazivu hrvatskog Sabora na prvo zasjedanje utvrđeno broja nazočnih zastupnika i izborom predsjednika Hrvatskog Sabora, Hrvatski Sabor konstituiran”, rekao je Željko Reiner.

Sa 132 glasa za, 12 suzdržanih i jednim glasom protiv, Božo Petrov izabran je za predsjednika Sabora.Sada već bivši predsjednik Željko Reiner iskoristio je svoje zadnje minute na predsjedničkoj stolici da kaže par riječi o svemu što se događalo za vrijeme njegovog mandata.

Razdoblje je bilo turbulentno, u trenutku kad se tražilo zajedništvo njega nije bilo, samo su neke od Reinerovih poruka.Mnoge diskusije su se u prošlom sazivu Sabora, umjesto gospodarstva, investicija, demografskoj obnovi, pronatalitetnoj politici, nezaposlenosti i ostalim ključnim i životnim pitanjima koja muče hrvatske građane vodile o događajima od prije 70 ili 75 godina, a da pri tome ništa nije učinjeno barem na pokušaju rasvjetljavanja primjerice zločina koji su se dogodile nakon završetka Drugog svjetskog rata”, rekao je Reiner i sam se vratio u prošlost, rekavši da se iznimno ponosi vraćanjem pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, što u Jasenovcu nije bilo političkih govora, iako je podsjetimo skupina ljudi tamo pokušala ustvrditi da je Jasenovac bio otvoren do pedesetih.

Također se ponosi i obilježavanjem dana sjećanja na sve totalitarne režime.”Čuvao vas sve dragi Bog, čuvao nas ovaj Hrvatski Sabor, sve zastupnike i zastupnice, Hrvatice i Hrvate,sve hrvatske građanke i građane i jedinu nam vječnu Hrvatsku”, kazao je Reiner.

Za govornicu je stao i novi predsjednik Božo Petrov. Poručio je da je njegova misija i dužnost Sabor kao najreprezentativnije tijelo koje će biti maksimalno učinkovito. Rekao je i da će se brinuti o ljudskim pravima i svim demokratskim vrijednostima. Vjeruje da se oko pitanja od nacionalne važnosti može postići konsenzus.

“Bez strateških, promišljenih, odmjerenih političkih odluka, bez zakonodavnog okvira koji omogućuje kvalitetne, provedljive i trajne zakone te bez poštivanja parlamentarne procedure donošenja zakona i drugih akata nije moguć niti demokratski ustroj zemlje, niti uređena pravna država, a niti ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajava, kao niti učinkovita i ekonmična javna uprava kao niti solidarno društvo”, poručio je Petrov.

Mi smo izabrani da služimo narodu i prema svom mandatu smo dužni odnositi kao našem radnom mjestu, rekao je Petrov i najavio da će donijeti kodeks ponašanja zastupnika.”Uvjeren sam da ću opravdati povjerenje koje ste mi iskazali izborom te vas molim da radom u interesu građana i radi ostvarenja boljeg života ostvarimo sve zacrtane planove”, kazao je Petrov.

Za kraj dodajmo da je jedini zastupnik koji je glasao protiv Petrova bio Ivan Pernar.