KONAČNO ULAGANJA U VRTIĆE: Uručeno 75 ugovora teških 177 milijuna kuna

U zagrebačkom NSK svečano je uručeno 75 ugovora vrtićima, sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva ‘‘Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja‘‘.

Izvor: Media servis

Uz premijera Andreja Plenkovića, na svečanosti su bili ministar rada Josip Aladrović te ministar obrazovanja Radovan Fuchs. “Kako bi unaprijedili predškolski odgoj i ranu fazu obrazovanja kroz 177 milijuna kuna investicija, na taj način suportiramo obrazovanje, suportiramo kvalitetu obrazovanja i suportiramo kvalitetu predškolskog odgoja. To je naravno povezano i s ravnotežom poslovnog i privatnog života i očekujemo da ćemo kroz sljedeća ulaganja u Europskom socijalnom fondu, odnosno kroz Europski socijalni fond plus, poboljšati kvalitetu usluga koje se pružaju diljem Republike Hrvatske”, najavio je ministar rada Josip Aladrović.”

Do 2026. kanimo povećati za 22 tisuće mjesta vrtićkih kapaciteta u Republici Hrvatskoj. Naravno, ovo je jedinstvena prilika da napravimo i napravit ćemo dostupnost dječjih vrtića sinkronizirano po čitavom teritoriju Republike Hrvatske”, rekao je ministar obrazovanja Radovac Fuchs.

A budući da su odgojitelji deficitarno zanimanje u Hrvatskoj, ministar je najavio da će dogovoriti s Učiteljskim fakultetom da se povećaju upisne kvote upravo u ovom segmentu.

“Ako hoćemo i rekli smo da ćemo napraviti reformu na način da su prve dvije godine, dakle najmanje dvije godine, a obavezno barem jedna godina predškolskog odgoja u vrtićima, prije odlaska djece u prve razrede osnovne škole i ako je to obavezno onda svi moraju moći pohađati te dvije godine”.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar HZZ naglasio je da Zavod kroz mjeru pripravništva sufinancira staž u domeni obrazovanja, kulture i socijalnog sektora te pohvaljuje ovaj projekt.

“Držimo da je ovo jedan od vrlo važnih projekata koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a tiču se socijalnih usluga koje se pružaju diljem Republike Hrvatske. Važno je istaknuti da se tu spajaju dio oko obiteljskog i poslovnog života i u tom dijelu će ovaj projekt sigurno dati veliku važnost”,naglasio je Lončar.