KONAČNO I TO: Svi učenici osnovnih škola imat će besplatni obrok u školi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da će od 2. polugodišta svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, njih oko 311.000, imati minimalno jedan besplatni obrok u školi.

Financirat će ga država koja je za to u svom proračunu osigurala 544,2 milijuna kuna.Podsjetio je da je onaj dio gdje roditelji ili osnivači nisu participirali dosad bio pokrivan iz socijalnog fonda. No, dodao je, često se dešavalo da se djeca nisu htjela javljati jer bi se u školama, među đacima, netko sramio da mu se ne može platiti obrok.

– Zbog toga mislim da je takva odluka apsolutno pravedna, jer nije u redu da danas bilo koje dijete bude gladno, poručio je Fuchs.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja u prošloj školskoj godini besplatnu prehranu imalo je svega 30 posto učenika osnovnih škola, djelomično sufinanciranu njih 20 posto, a ostalima su je financirali isključivo roditelji.

Na pitanje što je sa školarcima koji imaju posebne prehrambene potrebe, Fuchs je odgovorio da to vjerojatno znaju razrednici i školama i da će im se složiti obrok.

– Prehrana je bila organizirana u školama i do sada, i oni koji imaju kuhinju će kuhati obroke, ili se će hrana se dostavljati, a svi su nutritivno kvalitetni, dodao je.