KOCKALI LAŽNIM NOVCEM: Haračili po Zagrebu, a istražitelje put odveo u Veliko Trgovišće

U poslovnicama igara na sreću u Zagrebu u više navrata su u optjecaj stavljali krivotvorene novčanice, a što nije promaklo policajcima s Trešnjevke.

U prioćenju PU zagrebačke kažu:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakinjom, 39-godišnjakom i 42-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Krivotvorenje novca“.
umnja se da je 10. listopada 2022. godine oko 12.45 sati u poslovnici igara na sreću na Trešnjevci, u Ulici Andrije Žaje, u optjecaj stavila krivotvorenu novčanicu u apoenu od 1000 kuna.

Naime, sumnja se da je, iako je znala da se ne radi o originalnoj novčanici, u jedan od aparata za igre na sreću ubacila novčanicu koju je prethodno krivotvorila, a sve s ciljem protupravnog pribavljanja imovinske koristi. Iako je aparat prihvatio novčanicu kao da je originalna, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi osumnjičenu su spriječili policijski službenici koji su operativnim radom na terenu uočili i uhitili osumnjičenu.

Navedena novčanica nije bila jedina krivotvorena koju je osumnjičena tada imala kod sebe. Naime, na mjestu događaja dragovoljno je policijskim službenicima tada predala još tri krivotvorene novčanice iste valute i apoena dok su naknadno u njenom domu na području Velikog Trgovišća pronađeni dokazi koji potvrđuju sumnju na kazneno djelo.

Daljnjim opsežnim kriminalističkim istraživanjem policijski su službenici potvrdili sumnju da su, osim osumnjičene 32-godišnjakinje, dvojica muškaraca starosti 39 i 42 godine, zajedno počinili još četiri kaznena djela „Krivotvorenje novca“. Sumnja se da su njih dvojica između 28. rujna i 3. listopada 2022. godine, s ciljem protupravnog pribavljanja imovinske koristi, u popodnevnim satima u četiri navrata zajedno došli u poslovnice igara na sreću na području Trešnjevke, Centra te na zaprešićkom području.

Potom su, sumnja se, u aparat za igre na sreću ubacili novčanice koje su prethodno krivotvorili, u tri navrata dvije, a u jednom navratu tri novčanice, koje je aparat prihvatio kao da su originalne. Nakon što su na takav način krivotvorene novčanice stavili u optjecaj, odigrali su jednu ili nekoliko igara na sreću, a potom od zaposlenika poslovnice igara na sreću zatražili isplatu novca.

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu te se nastavlja kriminalističko istraživanje.