KAKO PROTIV ŠTRAJKA: Ide paket poreznih rasterećenja – povećat će se neto primanja

Stižu nova porezna rasterećenja za građane koja će uskoro predstaviti ministar financija Marko Primorac. Jedna od glavnih stavki najnovijeg kruga porezne reforme je da će se građanima povećati plaće. Kako?

Izvor: Media servis

Otkrio je premijer Andrej Plenković: “Ovo što je naznačio ministar Primorac predstavljat će novi paket poreznog rasterećenja, niz zakona koje ćemo donijeti tijekom jeseni kako bismo omogućili našim građanima da im se povećaju neto primanja. Vodimo računa o tome da je ogroman broj naših sugrađana u potpunosti izvan poreznih škara poreza na dohodak. Primorac je naznačio smjer traženja rješenja kako bi se onima koji imaju manja primanja podigle plaće.”

A da se podignu plaće, bore se mnogi. U Ministarstvu zdravstva održan je još jedan u nizu sastanaka medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih i nezdravstvenih zaposlenika u sustavu zdravstva, ovoga puta o grantskim kolektivnim ugovorima. Je li na ovom sastanku došlo do kakvog pomaka vezano za njihova traženja o povećanju materijalnih prava za Media servis je otkrila predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestra i medicinskih tehničara Anica Prašnjak.

”Dotaknuli smo se i pitanja naših traženja, povišice od 10 % u odnosu na našu famoznu uredbu. Jednostavno rečeno je kako je, tu nekog određenog pomaka nema i mi nastavljamo tamo gdje smo i najavili jučer, određene aktivnosti koje će sljedeći tjedan uslijediti”.

Stoga će svoje nezadovoljstvo iskazati prosvjednim akcijama 3., 4. i 5. svibnja ispred zdravstvenih ustanova tijekom polusatne stanke.

Štrajkom su prijetili i vatrogasci. Za njih nema praznika niti blagdana, rade i danju i noću, a za građane su na raspolaganju kada god zaiskri – i to doslovno. Dok muku muče s nedostatkom radne snage, vatrogasci su sada riješili samo jedan problem. Hrvatska vatrogasna zajednica s Vladom danas potpisuje Pravilnik sistematizaciji, odnosno minimalnoj plaći. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za Media servis:

“I dalje stoji obveza o potpisivanju kolektivnih ugovora o vatrogasnim postojbama. Osnivači JVP-ova su gradovi i općine i ovo će biti minimum ispod kojeg neće moći biti plaća. Morat će se primjenjivati tamo gdje nema potpisanog kolektivnog ugovora. Naravno, nadogradnja na ovaj Pravilnik bit će i Uredba Vlade o dodacima na plaću koja je u proceduri i nadamo se da će biti donesena tijekom sljedećeg tjedna, najkasnije onog iza.”

Vatrogasci za sada odustaju od štrajka, no prosvjedne aktivnosti nisu isključene. Novosti stižu i od sudaca. Udruga hrvatskih sudaca objavila je priopćenje u kojem stoji kako ne prihvaćaju prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća.

Ističu kako zadnji prijedlog ministarstva nije u skladu sa zaključcima Opće sjednice Vrhovnog suda ni sudačke udruge pri čemu se posebno ističe zahtjev prvostupanjskih sudaca da plaća prvostupanjskog suca ne smije biti niža od plaće državnog službenika koji sudjeluje u suđenju, a to je viši sudski savjetnik specijalist na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Brine li sve ovo premijera i radi li država dovoljno?

“Ako se netko trudi da pomaže svima i da kao društvo skupa prođemo kroz krizu – to smo mi. Ja razumijem sve aktere koji žele više pa cijela poanta ovoga je da nam bude bolje.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!