KADA U MIROVINU? Različite su opcije – evo što trebate znati

Muškarci u starosnu mirovinu mogu sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža. Žene to mogu učiniti ranije, u 2022. godini sa 63 godine, s tim da se uvjet svake naredne godine povećava za tri mjeseca.

U prijevremenu muškarci mogu već sa 60 godina života i 35 godina staža. Žene i tu imaju povoljniju opciju, sa 58 godina života i 33 godine staža, s tim da se oba uvjeta svake iduće kalendarske godine povećavaju za po tri mjeseca, navodi Mirovina.hr.

Naravno, riječ je o prvim uvjetima, ali u prijevremenu mirovinu možete otići bilo kada do ostvarivanja uvjeta za starosnu.

Kako je objašnjeno, takva se mirovina penalizira s 0,2 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja u odnosu na stjecanje uvjeta za starosnu mirovinu.

Na primjer, odete li u prijevremenu maksimalnih pet godina ranije, vaša će mirovina biti umanjena za 12 posto. Učinite li to, primjerice, dvije godine prije nego što bi stekli uvjete za starosnu, umanjenje je 4,8 posto.

Za one koji imaju više godina staža, a nedostaju im godine života, postoji opcija odlaska u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika sa 60 godina života i 41 godinom staža.

Takva mirovina ista kao i obična starosna te se ne umanjuje, a raniji odlazak omogućen je zbog dugog radnog staža, piše Mirovina.hr.