JOVANOVIĆ DOBIO SPOR PROTIV MAMIĆA: Vrijeđao ga je zato što je Srbin

jovanović, mamić

Željko Jovanović, SDP-ov zastupnik i bivši ministar obrazovanja, komentirao je za N1 televiziju sudski spor koji je dobio protiv Zdravka Mamića.

Na Županijskom sudu u Varaždinu Mamiću je odbijena žalba kao neosnovana, te mu je odbijen i zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Mamićeve izjave su diskriminatorske, kaže se u presudi, jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra.

“To je jedno sramotno vrijeđanje Zdravka Mamića koji je napao mene vrijeđajući me zato što sam Srbin, da ne mogu biti ministar obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj jer je to tako važan resor u Hrvatskoj da ga ne može voditi nitko drugi osim netko tko je recimo Hrvat, tko ne pripada nijednoj drugoj nacionalnosti. Ta njegova uvreda, uz sve ostalo što je izgovorio čega se ne želim ni prisjećati, je nešto na što sam ja kao građanin, kao liječnik, kao političar, kao socijaldemokrat morao reagirati i suprostaviti se takvim uvredama koje ne priliče modernoj hrvatskoj državi. Nadam se da će se nakon ovoga svi u Hrvatskoj ponašati drugačije i poštivati druge ljude bez obzira na nacionalnu, vjersku ili spolnu pripadnost”, rekao je Željko Jovanović za N1.