JEFTINIJE NA ČETIRI KOTAČA: Siječanj donosi olakšice za kupnju automobila

automobili, gužva, granica

Od 1. siječnja na snazi su nova pravila u prometu. Polaganje vozačkog ispita trebalo bi biti znatno jeftinije, autoškole same mogu odrediti cijenu, a ona bi mogla biti niža za više od tisuću kuna.

Od danas su na snazi i strože kazne, poglavito za mlade vozače. Nakon skupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka dozvola se poništava i tek nakon dvije godine može se ponovno polagati ispit. Vozačima starijima od 24 godine, policija će vozačku dozvolu poništiti nakon skupljenih 12 kaznenih bodova.

U siječnju na snagu stupa i niz zakonskih promjena koje će donijeti olakšice prilikom nabave automobila.Što se kupnje automobila tiče ključne su dvije promjene: prva, mogućnost odbitka predporeza na osobna vozila u korištenju pravnih osoba u 50 posto visine i iznosu do 400 tisuća kuna. Druga promjena jest izmjena primarno vrijednosnog segmenta oporezivanja koji je osjetno smanjen.

Za jeftinija vozila oporezivanja više neće biti, dok će se kod kategorija koje su u Hrvatskoj najzastupljenije on značajno smanjiti. Ivo Ivančević, predsjednik Udruge auto zastupnika u HGK… “Ona u RH najzastupljenija vozila u vrijednosti između 120 i 160 tisuća kuna će imati osjetno ukupno umanjenje cijene od dvije i pol pa do četiri i pola, pa čak i pet tisuća kuna”, rekao je Ivančević.

Prije desetak dana ministar financija, Zdravko Marić, najavio je da će kod kriterija oporezivanja veći naglasak biti na emisiji CO2, te će porezno rasterećenje ovisiti i o samim automobilima.

“Od marke i tipa automobila, ovisno o njegovoj snazi, odnosno ovisno o emisiji CO2, ali isto tako i o nekim drugim elementima – radi li se benzinu ili dieselu. Prosječno je to rasterećenje za 30”.

Zakonom o posebnom porezu na motorna vozila se porez pri kupnji rabljenih vozila zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati prilikom registracije, a koja se kreće od jedne kune po kilovatu za automobile od 21 do 30 godina do 50 kuna po KW za one stare do jedne godine.Do sada se plaćala trošarina u visini pet posto vrijednosti vozila. Novi bi način plaćanja trebao prepoloviti davanja državi prilikom kupnje automobila. Novost je i da će se prijenos vlasništva sada obavljati na jednom mjestu, piše Media servis.