JEDVA DOČEKALI: Plenković i Jandroković oštro napali predsjednika Milanovića

Incident koji se dogodio na 25. obljetnici vojno-redarstvene operacije Bljesak, kada je počast pogunulim braniteljima došao odati i predsjednik Zoran Milanović, koji je napustio Okučane zbog natpisa “Za dom spremni” na majici jednog od sudionika, komentirali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Izvor: Media servis

“To je njegova odluka, a naša je obveza da ostanemo ovdje”, poručio je premijer Andrej Plenković. “Razlika koju radimo danas na ovaj način po meni na ovom mjestu nije dobra. Zato što smo ovdje došli da bismo odali počast, došli smo zbog hrvatske slobode, a mi smo ovdje ne samo osobno nego kao institucije države, i u tom kontekstu odajemo poštovanje poginulim braniteljima.”

Odbacio je Milanovićeve navode da je riječ o provokaciji. Pozvao se na dokument Vijeća za suočavanje s prošlošću koji je donesen u njegovom mandatu, a prema kojem su ZDS i neka druga obilježja dopuštena u posebnim okolnostima:

“A to su trenuci komemoracija i to su mjesta gdje su pripadnici tih snaga poginuli, to je ono što ja dijelim i što je u konačnici povijesna činjenica. Prema tome raditi razliku između ZDS i ustaškog pokreta kojeg snažno osuđujemo, ali prema hrvatskim braniteljima imamo poštovanja… Njegovo je pravo da ode a naša je odluka da ostanemo…”

Potez predsjednika Milanovića, predsjednik Sabora Goran Jandroković smatra neprimjerenim.

“Mi smo ovdje došli iskazati poštovanje prema ljudima koji su dali svoj život za Hrvatsku. Svoje političke stavove možemo iznositi na drugim mjestima, ovdje smo dužni iskazati svoje poštovanje prema njima, a razlike čuvajmo za neka druga mjesta.”