IZBORI U SRBIJI: Ujedinjena srbijanska oporba u pokušaju smjene Vučića

Glasači u Srbiji sutra izlaze na birališta na izborima za Narodnu skupštinu i predsjednika Srbije. Analizirali smo je li oporbeno ujedinjavanje uspjelo i ponudilo stvarnu konkurenciju medijski sveprisutnom Aleksandru Vučiću i njegovoj mašineriji željnoj ostanka na vlasti.

Izvor: Media servis

Oko 6,5 milijuna građana Srbije s pravom glasa birat će poslanike u skupštini, predsjednika i lokalne čelnike. Analitičari se slažu da je kampanja u Srbiji bila prilično prljava i bez naznaka jednake medijske zastupljenosti stranaka, a sve u korist Srpske napredne stranke ili još važnije njezina predsjednika i aktualnog šefa države Aleksandra Vučića. Politički analitičar Ljuba Stojadinović:

“To pojavljivanje je prije svega postala njegova opsesija. On koristi svaku priliku da govori o nečemu. Mi ne znamo o čemu govori jer su to besmislena opća mjesta na koja smo navikli i u situaciji on je imao prednost koja na kroju može biti presudna.”

​Za razliku od proteklih izbora pojedine stranke shvatile su da moraju nastupiti ujedinjeno protiv Vučića pa tako imamo koaliciju Ujedinjena Srbija koja okuplja stranke oko centra, zatim zeleno-lijevi blok Moramo stasao za prošlogodišnjih ekoloških prosvjeda protiv eksploatacije nalazišta litija. Od umjerenih tu je još koalicija Suverenisti. Iako ima lista krajnje desnih stranaka interese tog dijela glasača ionako zastupa Aleksandar Vučić na čelu koalicije Zajedno možemo sve.

“Postoji jedna velika opozicijska grupa okupljena oko Dragana Đilasa i odatle su kandidati koji imaju najviše šansi prema istraživanjima. To su prije svega predsjednički kandidat Zdravko Ponoš i izborna lista na čelu s Marinikom Tepić i tu se očekuju najveći proboji.”

Stojadinović kaže da se u optimističnoj verziji očekuje barem drugi krug nekoga u srazu s Vučićem što bi za njega bio poraz. Naglašava koja su dva glavna faktora koja Vučiću daju prednost i stavljaju ga u poziciju favorita.

“To je prije svega jedna organizirana prevara na razini cijelog društva u organizaciji izbora i inercija glasačkog aparata od 700 tisuća ljudi, koliko tvrde da imaju članova i rata u Ukrajini koji homogenizira vladajuću kliku i uz ono pravilo da se u krizama ne treba mijenjati. Jer čovjek koji je uvijek bio u krizama pa makar ih i proizvodio on zna tu krizu i riješiti.”

Smatra se da bi ulazak Ponoša u drugi krug povećao šanse od skidanja Vučića s vlasti. Uvertiru u zbivanja nakon izbora naparavio je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekavši da opozicija planira nereda ako rezultati ne budu prema njezinim očekivanjima. Stojadinović kaže da se radi o zlokobnoj najavi…

“Upravo zbog toga što se njome amnestira bilo kakva izborna prevara vlasti. Mi smo pobijedili u poštenoj borbi, a oporba to s ubačenim elementima sa strane to nastoji osporiti nasiljem uz nagovještaj ministra policije da bi se nasiljem branili oni rezultati koji su za vas povoljni. To je ta vrsta preventivne dramatizacije koja može nagovjestiti , možda ne velike sukoba, ali incidente ukoliko dođe do kršenja pravila.”

Što se oporbenih stranaka tiče stavovi o Kosovu i NATO-u praktički su isti i kod opozicije i kod vlasti i čini se da je želja za skidanjem Vučića s vlasti ujedinjujući faktor.