IZBORI U HDZ-U: Kreće zanimljiva utrka – ovo su Plenkovićeve uzdanice

HDZ-ovci kreću u unutarstranačke izbore. Postavljeni su rokovi, određen potreban broj potpisa, formiraju se timovi, izlaze nova imena.

Izvor: Media servis

Dok je pakt Kovač-Penava-Stier otprije poznat, svoj tim otkrio je i Andrej Plenković – četiri istaknuta imena i jedna manje poznata žena. Iako se poziva na fer kampanju i da se vodi računa o stranci, teško da će se svi toga pridržavati. A u isto vrijeme HDZ-ov rejting kaska za SDP-ovim.

Počeli su teći rokovi za izbore u HDZ-u. Predsjednik stranke će se birati 15. ožujka, a sve završava Općim saborom HDZ-a 17. svibnja. Za prikupljanje potpisa predviđeno je 18 dana, a kampanja kreće 2. i završava 15. ožujka.

“Ovo su izbori koji će sasvim sigurno sa sobom donijeti puno strasti i emocija, ali moramo voditi računa da je ovo jedinstvena organizacija i stranka. Cilj ovih unutarstranačkih izbora je i da izađemo snažniji na parlamentarne izbore. U slučaju teških sukoba i riječi to bi sasvim sigurno loše utjecalo i na ukupnu poziciju HDZ-a i rejting”, rekao je jučer glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, a već je održan i prvi operativni sastanak izbornog stožera Andreja Plenkovića koji ponovno ide u utrku za čelno mjesto.

Njegov tim čine: kandidat za zamjenika Tomo Medved i kandidati za potpredsjednike Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić i ipak jedna žena Zdravka Bušić.

Davor Božinović za odabrana imena kaže da su: “Tim koji je dokazan u svakom smislu, stručno, profesionalno, politički i jamči kontinuitet uspjeha HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića i vlade nakon što dobijemo sljedeće parlamentarne izbore”.

Bušić tvrdi da je prepoznatljiva u stranci jer je članica HDZ-a već 30 godina. Tvrdi da nema repova iza sebe i da u 30 godina, otkako se iz Amerike vratila u Hrvatsku, nema niti jednu ljagu ili aferu. Kaže da ju nije iznenadio Plenkovićev poziv i da treba težiti da ima više žena u politici

“Naravno bila sam u uredu predsjednika Tuđmana cijelo ratno vrijeme, vodila sam ured predsjednika Tuđmana. Kasnije sam bila u Saboru, u Vijeću Europe, u Europskom parlamentu. Ja predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, smirenost, kolegijalnost i inkluzivnost”, rekla je Bušić i dodala da nikakve veze nema to što je sestra Zvonka Bušića i da tu nema ništa loše.

A hoće li biti prljave kampanje? Evo što misli Ivan Anušić: “Ne bi trebalo biti. Svi smo mi iz iste stranke i kad završimo taj izborni proces trebamo krenuti svi zajedno u parlamentarne izbore”.

Branko Bačić je rekao da u kampanji treba voditi računa da sačuvaju rejting HDZ-a. No prema CRO Demoskopu koje je za RTL provela agencija Promocija plus, SDP i dalje vodi s 28,9 posto potpore, dok je HDZ na 26,8 posto. Bačić smatra da im je zamah dala pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. “Ali sam uvjeren da ćemo mi do ljeta i prije sustignuti i prestići SDP.”

Na desnijoj strani HDZ-a još ranije se oformio tim kandidata za predsjednika stranke Mire Kovača, za zamjenika Ivana Penave i za potpredsjednika Davora Ive Stiera. Protuteža Penavi, u Plenkovićevu timu bit će Medved. Na pitanje po čemu je on bolji od Penave, Medved je odgovorio:

“Na taj način uopće ne želim postavljati teze. Ovo je unutarstranačka utakmica i svaki kandidat je pozvan predstaviti svoje programe. Uvjeren sam da će članstvo prepoznati one kandidate koje žele da ih vode u narednim godinama”.

Stier je rekao da se ne treba bojati demokracije i da je dobro što članovi stranke imaju više opcija za izbor. “Oni koji žele promjene imaju jednu opciju za promjene. Na taj način mogu izraziti svoju volju. Bilo bi loše za demokraciju u HDZ-u i općenito u Hrvatskoj da imamo ‘jedan član-jedan glas’, ali opet samo jednog kandidata”, rekao je Stier.

​Želju za kandidaturom za potpredsjednika je izrazili su Tomislav Tolušić i Ivan Kujundžić, a tko će sve skupiti dovoljno potpisa, vidjet ćemo. Kandidati za predsjednika trebaju nešto više od 10.000, a za potpredsjednike više od 6.000 potpisa. Odnosno pet i tri posto od ukupnog broja članova. Podsjetimo i da će ovo biti prvi izbori vodstva stranke koji će se provesti po principu jedan član – jedan glas.

Komentiraj