IZAZOVI “ŽELJEZNE ZAVJESE”: Predsjednica naljutila i povrijedila mnoge – evo komentara

Ni dva dana nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno dotaknula života u Jugoslaviji, rekavši kako je bila djevojka rođena s “krive strane Željezne zavjese”, koja je sanjala druga mjesta na kojima su ljudi imali slobodu izbora, ne prestaju komentari na hrvatskim društvenim mrežama.

Izvor: Media servis

Ulje na vatru nadolila je i izjavom da je NK Rijeka bila rezervni srpski klub.

Predsjednica Grabar-Kitarović sinoć je pojasnila svoje izjave. Poručila je da je njezin govor imao toliko sadržajnih poruka, a da je fokusiranje na dio u kojem je spomenula da je živjela ‘iza željezne zavjese‘ vrlo površno i da nije dobro za društvo.

“Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan”.

Grabar-Kitarović je i dodala: “Neka me, molim vas, nitko ne uvjerava u život kakav nije bio”.

“Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je to značilo plaćati depozit. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno jer, ako kažete bilo što protiv mene završit će te na Golom otoku”.

Povjesničar Hrvoje Klasić za Media servis je rekao da mu se čini da kada predsjednica govori o povijesti to čini kako bi se svidjela određenim biračkim tijelima. Napomenuo je i da Grabar-Kitarović nije ni rođena niti je odrastala u vrijeme kada se Jugoslavija, nakratko nalazila iza željezne zavjese.

“Činjenica što Jugoslavija nije pripadala nijednom bloku je značila da su građani Jugoslavije ne samo slobodno mogli putovati, za razliku ostalih građana komunističkih zemalja u Europi, nego je činjenica što nisu pripadali nijednom bloku, jugoslavensku putovnicu učinilo jednom od najtraženijih i najfalsificiranijih putovnica na svijetu”.

A na društvenim mrežama nižu se reakcije s domaće politčke scene. Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavu je nazvala falsificiranjem povijesti za sitne političke bodove, dok je kandidat za predsjednika Miroslav Škoro na Facebooku napisao:

“Da nije smiješna, bila bi tragična rasprava o tome je li bivša država bila iza željezne zavjese ili nije. Ne znam tko je smješniji ili tragičniji – osoba koja, u nedostatku bilo kakvog suvislog programa, prodaje jeftine štoseve ili oni koji se pecaju na tu udicu”. A evo i komentar čelnika MOST-a Bože Petrova:

“Meni se učinilo da sam ja, kako je ona to govorila, vidio da ona goloruka juriša na taj Berlinski zid. Ona je disidentska ikona, tako to izgleda”.

Predsjednica nije odoljela komentirati i nogomet za koji smatra da je ujedinjavao hrvatski narod u komunizmu.”Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu”.

Ta izjava o srpskom rezervnom klubu i nije baš najbolje dočekana u Rijeci. Reagirao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, poručivši: Ne treba nam ni pjevačica niti navijačica, jučerašnji dan bio je veliki dan od njenih gluposti.

“Ne znam od kud njoj ta ideja. Znam da su Riječani oduvijek navijali za NK ‘Rijeku‘.

Sjećam se kad je Rijeka osvojila svoj prvi kup sedamdesetih godina, kada je igrače dočekalo 60 tisuća Riječana ovdje u našem gradu. Pretpostavljam da to nisu bili navijači Partizana i Crvene zvezde”.