IZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: Dodijeljeno 1,2 milijuna eura za sport i tehničku kulturu

Dodatnih 87 tisuća eura osigurano je za nagrađivanje uspješnih sportaša te organizaciju velikih sportskih događaja tijekom godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodijelio je ugovore vrijedne 1,2 milijuna eura predstavnicima Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije (935.695 eura), Županijskog školskog sportskog saveza (137.000 eura), Parasportskog saveza Zagrebačke županije (58.677 eura) i Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije (109.230 eura).

„Itekako smo ponosni na rezultate koje postižu naši sportaši, a danas dodijeljena sredstva podrška su za nove uspjehe. Ovu godinu će u sportskom smislu obilježiti olimpijske i paraolimpijske igre, a znamo da je medalja s tih igara san svakog sportaša“, rekao je Kožić dodavši da je osim sada dodijeljenih sredstava, osigurano i dodatnih 87 tisuća eura za nagrađivanje uspješnih sportaša te organizaciju velikih sportskih događaja, a koji će se dodijeliti tijekom godine.

„Kada govorimo o ukupnim ulaganjima, onda dolazimo do iznosa od 1,2 milijuna eura što nas svrstava u sam vrh županija po izdvajanju za sport“, rekao je Kožić.

Vladimir Bregović, predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, zahvalio je na dodijeljenim sredstvima, istaknuvši kako je Zagrebačka županija važna karika između lokalnog i regionalnog sporta. Osvrnuo se i na nedavno proglašene najbolje sportaše Zagrebačke županije za prošlu godinu. „Imamo se sa čime ponositi, a imamo se i čemu nadati. Imamo europskih i svjetskih osvajača medalja, sada su u tijeku kvalifikacije i nadamo se će olimpijska medalja doći u Zagrebačku županiju“, rekao je Bregović.

Prema riječima predsjednice Županijskog školskog športskog saveza Zagrebačke županije Ivančice Valek prošle godine ostvareni su sjajni rezultati. „Unutar državnih natjecanja osvojili smo 10 prvih mjesta, a jedna ekipa je nakon prvog mjesta na državnom natjecanju otišla na Svjetsko prvenstvo u sportskom plesu u Rio de Janeiru“, kazala je Valek, naglasivši kako je prošle godine u sustav natjecanja bilo uključeno 4200 učenika iz 65 školskih športskih društava koji djeluju pri osnovnim i srednjim školama te centrima za obrazovanje na području Zagrebačke županije.

„Punih deset godina u sustavu smo financiranja Zagrebačke županije. Počeli smo s tri kluba, a sada ćemo imati 12 klubova uključenih u Parasportski savez Zagrebačke županije, a svega toga ne bi bilo bez izdašnog financiranja Zagrebačke županije“, rekao je njegov predsjednik Darko Matić, posebice istaknuvši radost što su sportaši s invaliditetom također uključeni u izbor za najbolje sportaše. „To je znak integracije, ravnopravnosti i dobre suradnje svih dionika u sportu“, naglasio je Matić.

„Dugi niz godina na različitim natjecanjima osvajaju se medalje, a naši su robotičari prošle godine nakon pobjede na županijskoj i državnoj razini donijeli medalju sa Svjetske robotičarske olimpijadi održane u Pananami“, rekao je predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivan Vlainić istaknuvši i međunarodne uspjehe županijskih inovatora koji su nakon domaćih natjecanja obišli gotovo cijeli svijet. Podsjetio je i kako je do kraja ožujka otvoren natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture „Rudolf Perešin“ za 2023. godinu.