IZ STRUČNOG KUTA: Imate primjerice 5000 eura – uložiti ili ostaviti na štednji?

Inflacija u Hrvatskoj iznosi 12,7 posto, što je prilično visoka brojka pa je zanimljivo što ekonomist i financijski analitičar pojašnjavaju kako točno inflacija utječe na našu ušteđevinu i je li za osobu koja ima ušteđenih primjerice 5000 eura bolje uložiti taj novac ili ga ostaviti na štednji.

Profesor međunarodnih ekonomskih odnosa sa Sveučilišta Libertas Luka Brkić rekao je za N1 da ‘inflacija obezvrjeđuje vrijednost novca i imovine jer je to rast opće razine cijena’.

“Prema tome, poskupljuju robe i usluge najvećeg dijela i vuku opću razinu cijena na višu razinu. Novac u tom kontekstu gubi vrijednost i da svakim danom kako inflacija raste možete kupuiti sve manje roba i usluga za istu količinu novca”, dodaje ekonomist.

S tim se slaže i financijski analitičar Andrej Grubišić. ‘Sa sto kuna koje smo imali prije godinu dana, danas u terminima realne kupovne moći građani mogu kupiti ono što se prije godinu dana moglo s 88 kuna. Inflacija izjeda rezultate našeg minulog rada i svi koji imaju bilo koji oblik financijske imovine. Najjednostavniji primjer toga je štednja u banci, a hrvatski građani je imaju preko 200 milijardi kuna, tj. 30 i nešto milijardi eura, danas može za 12-13 posto kupiti manje dobara i usluga nego prije godinu dana.’

Sugovornici N1 su pojasnili što je bolje s građanima koji imaju ušteđeno nešto novca, primjerice 5000 eura – ostaviti ih u štednji ili ih uložiti u nešto.

‘Mislim da ta osoba nema jako puno manevarskog prostora s iznosom od 5000 eura. Ona s 500.000 eura vjerojatno ima, ali ona s 5000 ne. Nemate instrumenata u tom redu veličine koji će vas ultimativno zaštiti od inflacije, ili su ti instrumenti toliko sofisticirani da je to prosječnom građanu nerazumljivo i ne ide u takve stvari. Ako govorimo o prosječnom građaninu, onda je moj odgovor – nemojmo ljude pretjerano uvjeravati da postoje jako snažni instrumenti zaštite od inflacije na razine ušteđevine od primjerice 3000 eura. Ne postoje’, istaknuo je Grubišić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!