IZ SABORA: Potvrđena provedba porezne reforme – oporba bijesna zbog odbijenica

sabor, novo

U Saboru je prihvaćen paket od 16 zakonskih prijedloga vezanih za provedbu porezne reforme koja je time potvrđena.

Izvješće: Andrej Štrkalj

Svi su Vladini amandmani očekivano prihvaćeni, dok su svi oporbeni odbijeni zbog čega je gotovo cijela opozicija na polovici glasovanja napustila sabornicu. Zanimljivo, zastupnike je jutros ispred zgrade Sabora dočekao – Superhik. Dok su vladajući amandmani naravno glatko prolazili.

“Glasovanje je završeno, utvrđujemo da je većinom glasovano. Donijet je zaključak u tekstu kako ga je predložio Klub zastupnika HDZ-a”, rekao je Petrov.

Oporba je s druge strane dobivala samo odbijenice.”Vlada ne prihvaća predloženi amandman. U svezi s predloženim amandmanom mogu reći da u ovom trenutku fiskalnih mogućnosti nema”, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

“Vi ste jednostavno odlučili da nijedan amandman oporbe nećete prihvatiti. Recite nam u lice. Prestanimo s ovom predstavom jer tu ima ljudi koji nas gledaju i uživo”, rekao je Branimir Bunjac iz Živog zida.

Oporba je imala još malo strpljena tražeći kroz amandmane, između ostalog, da vladajući odustanu od povećanja PDV-na a usluge u ugostiteljstvu na 25 posto. No, Marić je bio neumoljiv.”Ovo je jedan od integralnih dijelova redizajna, redefiniranja sustava stopa poreza na dodanu vrijednost koju zajedno treba gledati i promatrati u kontekstu ispuštanja iz značajnog poreznog rasterećenja sustava poreza na dobit, a i ostalih elemenata koje smo olakšali u ovoj cjelovitoj poreznoj reformi, objašnjava Marić.

“To nije amandman političke stranke, nego ceha ugostitelja. Žao mi je zbog toga i sve više mi ličite vi i vaši suradnici na ekipu iz Alan Forda i nadam se da ćete uvidjeti jer ćete imati ulicu sljedeće godine”, komentirao je HSS-ov Krešo Beljak.

“Slikovito rečeno ubijate koku koja nese zlatna jaja”, nadovezala se SDP-ova Sabina Glasovac.

Kad je oporba shvatila da će im svi amandmani biti odbijeni SDP je prvo zatražio stanku, da bi nakon nje ubrzo gotovo cijela opozicija napustila sabornicu.

SDP-ov Branko Grčić.”Zar ne zvuči apsurdno da u trenutku kada objavljujemo stopu rasta za treći kvartal za 2016. godine koja je najviša do sada i kojoj je u najvećoj mjeri doprinio turistički sektor, da taj isti sektor u ovom trenutku ovom reformom kažnjavamo. Mi smo zaključili da nema smisla sudjelovati u ovoj priči jer znamo da svi ostali amandmani koji slijede biti odbijeni”, rekao je Branko Grčić.

Zanimljivo, nije prošao ni amandman Mosta da se produlji rok za kazneni porez.”Smatramo da se time šalje jedna loša poruka prema vani i naravno i da jedan veliki dio onih koji su nezakonito stekli svoju imovinu da ih ovim putem amnestiramo”, izjavio je Maro Kristić.

Od prihvaćenih vladinih amandmana ističe se onaj kojim nasljeđivanje novca iz drugog mirovinskog stupa oporezuje po porezu na nasljedstvo, a ne po porezu na dohodak. A zastupnike su jutros ispred Sabora dočekali l predstavnici GONG-a i Centra za mirovne studije i to s transparentom s likom ‘Superhika‘.

Od onih koji podupiru poreznu reformu tražili su da potpišu osobno jamstvo i jamče dvogodišnjom plaćom da ona neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj. Mostova Ines Strenja Linić i Darko Milinović jedini su koji su potpisali jamstvo.”Mogu potpisati jer vjerujem Vladi. Evo potpisat ću”, rekao je Darko Milinović. “To je samo u skladu s onim u što ja vjerujem što proklamiram i što Most smatra. Neke druge stvari su bitne i moramo puno više raditi na tome da nema nejednakosti u ovom društvu i to ćemo pokušati odraditi u ovom mandatu”, nadovezala se Ines Strenja Linić.

Evo reakcija onih koji su jamstvo odbili potpisati. “Od Sabora me treba praviti kokošinjac jer onda nam ne treba parlament i onda sva vlast može biti na ulici, a ne u Hrvatskom saboru”, poručio je HDSSB-ov Josip Salapić. HDZ-ova Grozdana Perić rekla je kako ne može još uvijek jamčiti no potvrdila je da će glasati. “Dajte molim vas nemojte takva pitanja postavljati”, reakcija je HSS-ovca Branka Hrga.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!