IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Prema proračunskoj analizi opet među najboljima u RH

Proračunske analize za 2021. godinu portala župan.hr pokazale su da je Međimurska županija ponovo među prvih pet županija Hrvatske prema broju bodova po kategorijama analize.

Istaknuto je da je Međimurska županija jedina u Hrvatskoj koja provodi model posvećen najranjivijima u zajednici – djeci s poteškoćama u razvoju. Jedina je hrvatska regija koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva. Prvi su u Hrvatskoj dobili status Europske regije sporta 2022. Još od 2017. na čelu su liste hrvatskih županija po privlačenju novca iz europskih fondova. U odnosu na broj stanovnika Međimurska županija je druga po ulaganju u stipendije, školarine i kulturu, treća po ulaganju u civilnu zaštitu, četvrta po ulaganju u sport te peta po ulaganju u zaštitu okoliša i subvencije poduzetnicima.

Dva investicijska ciklusa proteklog razdoblja bila su ujedno najveća dosad u područjima zdravstva i kulture. Uloženo je u opremanje, adaptaciju i modernizaciju svih zdravstvenih ustanova Međimurja, a velika investicija u kulturi okrunjena je nagradom struke u 2022. godini – kada je naš Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proglašen najboljim stalnim postavom u Hrvatskoj!

Naglašava se i uspjeh Međimurske županije postignut kontinuiranim stipendiranjem učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja čime se direktno pozitivno utjecalo na kretanja na tržištu rada. Riječ je o projektu koji Županija provodi 20 godina u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te jedinicama lokalne samouprave.

Unatoč pandemijskim godinama izvoz je 2021. godini dosegao 6,6 milijarda kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na 2020., dok je, za usporedbu, ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 milijarde kuna. Istovremeno, postotak nezaposlenosti je vrlo nizak s trendom daljnjeg snižavanja.

S obzirom na temeljni dokument – proračun za 2023. godinu – zamašnjak uzleta neće usporiti niti u budućnosti. „Međimurska županija je županija posvećena svojim građanima što je vidljivo i iz novog proračuna koji nizom modela podrške obuhvaća sve skupine u populaciji i sva područja djelovanja te koji sadrži 50 kapitalnih projekta. Zahtjevno je pratiti takav ritam razvoja, no od njega ne odustajemo“, ponovo je naglasio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!