IZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Obnovit će se jedan od najromantičnijih dvoraca – Feštetić u Pribislavcu

Međimurski župan Matija Posavec vrlo je aktivan o čemu svjedoče i objave na njegovoj stranici na društvenoj mreži.

Ovaj put je riječ o vrijednoj akciji obnove jednog od najromantičnijih dvoraca, dvorca Feštetić u Pribislavcu, koji bi se obnovio u suradnji s Muzejem Helikos u Mađarskoj.

Na stranici župana na Facebooku može se pročitati:

[PRIPREME ZA PROCES OBNOVE DVORCA FEŠTETIĆ U PRIBISLAVCU KROZ SURADNJU SA MUZEJEM HELIKOS U MAĐARSKOJ]

Dvorac Feštetić u Pribislavcu kroz stoljeća je bio u vlasništvu više gospodara, među kojima su bili članovi obitelji Zrinski, te Feštetići koji su ga obnovili u neogotičkom stilu.

Izgrađen je od klesanog kamena, s bogato ukrašenim neogotičkim arhitektonskim elementima, posebno vijencima i dovratnicima.

Po mnogima je jedan od najljepših i najromantičnijih dvoraca na ovim prostorima.

Kako je dugi niz godina služio kao osnovna škola, izgradnjom nove škole, dvorac je prazan te nam je u planu u potpunosti ga obnoviti i otvoriti za javnost kao prezentaciju naše povijesti i kulturnih vrijednosti.

U mađarskom gradu Keszthelyu se nalazi impozantni barokni dvorac Feštetić koji je 1769. godine počela graditi ova plemićka obitelj hrvatskih korijena.

Dvije povijesne građevine u Kesthelyu i Pribislavcu povezuje bogata prošlost, a kako bi se projekt revitalizacije našeg dvorca što bolje osmislio, dogovorena je suradnja sa spomenutom muzejskom ustanovom i podrška u prijavi na buduće natječaje i program prekogranične suradnje.

Foto: Facebook