IVO SANADER: Ježić laže i zato sam bio 4 godine u zatvoru – nisam primio 5 milijuna eura mita

ivo sanader

Ivo Sanader, bivši premijer, gostovao je na Novoj TV. Rekao je među ostalim kako u niti jednom slučaju koji se vodi protiv njega nema dokaza. Dokazat će, kaže, da nije primio mito u slučaju MOL-a.

Na pitanje o svjedočenju nedavnom u Londonu u svezi arbitražnog postupka u “slučaju” INA – MOL, u Dnevniku Nove TV je rekao:

“Ja sam svjedočio na poziv predsjednika arbitraže, taj poziv je već dulje vrijeme bio kod mojih odvjetnika. Razmišljao sam o tome i odlučio sam da ću svjedočiti, a on me pozvao na ovu raspravu. Arbitražni sud zasjeda svakih nekoliko tjedana ili mjeseci. Dakle, od trenutka kad sam ja odlučio do te rasprave nije bilo niti jedne druge rasprave…Poziv je bio još u vrijeme kad sam bio u zatvoru, znači nisam mogao otići u London ili gdje već.”

O tome može li mu to svjedočenje pomoći u ovome što se događa u Hrvatskoj, rekao je da ne i kako to nema veze s postupkom u Zagrebu.

“Postupak se vodi na temelju odluke Milanovićeve vlade, i na temelju nepravomoćne presude, a ona se temelji na laži Roberta Ježića da je dobio 5 mil. eura kao mito. On je obećao da će tih 5 milijuna eura isplatiti još u rujnu prije nekoliko godina, a u međuvremenu sam ja prosjedio četiri godine u zatvoru. Dakle ono što je Milanovićeva vlada učinila je krajnje rizično za Hrvatsku. Ja sam htio reći ono što sam kazao i u Hrvatskoj… Uvijek sam odgovarao sve što sam govorio i u Zagrebu. Ježić laže, nisam primao mito. Na temelju te laži se stvorio cijeli ovaj slučaj. Ljudi, zar mi svi zatvaramo oči pred činjenicom da je čovjek rekao da će u roku od mjesec dana uplatiti taj navodni mito koji je dobio?”, kaže Sanader.

“Govorio sam o svemu što znam i o početku privatizacije, i o političkom progonu i o ulozi Mladena Bajića u tome, i Jadranke Kosor koja je ovime mene htjela eliminirati kao političkog povratnika. No to nije ništa novo za našu javnost”, rekao je Sanader.

“Nisam prodao upravljačka prava Mađarskoj”, rekao je.

“Moja je Vlada naslijedila ugovor iz 2003. koji je potpisala bivša Vlada s MOL-om, MOL je bio strateški partner bivše vlade, pa moje, pa i Kosor, pa i Milanovića. On je naprosto strateški partner. Nikad se neću složiti s time, siguran sam u pobjedu jer nema ništa, dakle, riječ je o tome da je jedna Vlada donijela odluku da se MOL-u preda 25 posto, a MOL je tijekom druge, tj. moje kupnjom dionica na burzi došao do preko 40 posto vlasništva.”

“Odluka je bila da kroz pregovore stvorimo odnos kakav je”, kaže Sanader.

Govorio je i o svojoj ostavci:

“Razlog moje ostavke 2009. bila je blokada Slovenije koja je htjela svoj glas u EU-u za naše članstvo naplatiti hrvatskim teritorijem… Bogu hvala da su neke službe čule za dogovaranje službenika oko arbitraže.”

O optužbi Ivana Vrdoljaka, predsjednika HNS-a da je lažni domoljub, Sanader je rekao:

“Vrdoljakova teza je ova: Mi smo tebe optužili da si za mito prodao upravljačka prava MOL-u i ti sada nisi domoljub jer to nećeš priznati… Vrdoljak ima neke svoje druge privatne interese o kojima ćemo govoriti kad dođe vrijeme.”

O HDZ-u, bivšim prijateljima, suradnicima, povratku u politiku, je rekao:

“Ne smatram ih bivšim suradnicima nego ih cijenim kao aktualne dužnosnike hrvatske politike, predsjednica izvanredno obavlja svoj posao, puno bolje nego Josipović, a Karamarko ima važne poslove u glavi. Ja se ne vraćam u politiku, to je završeni dio mog života…Kad prođe ovo otvorit ću svoju kompaniju pa ću naplaćivati savjete…”

Rekao je i kako se pet godina progoni njega, njegovu obitelj i prijatelje, a da se nema dokaza u niti jednom slučaju.