IVANA ŠOJAT: Razni opsjenari na našoj naivnosti i poštenju grade dvorce

“Mnogi su za lagodnost spremni obećati sve, monstruozno lagati, pecati nas na fraze koje su naučene pred ogledalom, izjavom “majke mi” spremni majku prodati u vječno prokletstvo…”, kaže hrvatska književnica Ivana Šojat.

Govoreći u našem trenutku trendsetera, influencera, opsjenara i onih koji se bore za ženska prava pokazujući srednji prst, Šojat u svojoj objavi na Facebooku ističe: “Meni u našoj situaciji više paše kažiprst kojim ćemo konačno uprijeti u nepravde, laži, obmane, opsjenare koji na našoj naivnosti i poštenju grade dvorce…”

Njezinu objavu donosimo u cijelosti:

MISLILA SAM DA NEĆU, ALI MORAM, dužnost mi je. Živimo u društvu koje je sve svelo na instant-tvorevine i proizvode. Naporan trud i rad koji su nekoć izgrađivali autoritete zamijenio je eksces koji u trenu nekog vine u popularnost, pouzdanost, liderstvo.

Dobili smo tako trendsetere i influencere koji su šupljinu i ništavilo umorali u nešto “atraktivno” i postali popularniji od recimo, ne znam, ne smijem reći… bogohulit ću… Isto nam se događa i u politici gdje pojave bez ikakva programa i ikakvih stvarnih ostvarenja postaju gurui jednim “smjelim” potezom.

Sjećam se tako jednog, do tad posve nepoznatog političkog aktera koji se na lokalnim, osječkim izborima pojavio s plakatom na kojemu je ispod ruku držao dvije lopte, pa napisao “man with balls” (preneseno: čovjek s mudima). Bio je mlad, prpošan, potpuno je promijenio dotadašnji politički diskurs, pa su ljudi nasjeli. Poslije im je srvirao, recimo, famozne razdjelnike i koaliranje koje je išlo isključivo na ruku vladajućima u opasnosti od raspisivanja izvanrednih izbora i njemu, njegovim lukrativnim apetitima.

Sad se u istom političkom okruženju pojavila do prije nekoliko dana anonimna gospođa koja je pokazala srednji prst. Večini je to u prvi mah bilo beskrajno simpatično: ta kotradikcija njezina vedrog osmijeha i gnjevnog srednjaka. Malo ih je bilo kojima je na pamet palo srozavanje političkog diskursa na isključivost simbola, još manje ih je razmotrilo pozadinu i PR koji iza svega čuči. To je ta lakoća kojoj smo se prepustili.

A borba nije poslati nekog u tri pizde materine (oprostite što psujem, ali taj prst nije ništa drugo nego upravo to). Borba za ženska prava je mukotrpni proces, to je odgajanje naših sinova da poštuju žene, to znači stati u obranu svake naše sestre koju netko napadne zbog njezina spola, štemanje staklenog stropa koji nama ženama ne dopušta više no što nam je sad dopušteno, mijenjanje paradigme.

Sve nam se pretvorilo u umijeće šokiranja, u efektan scenski nastup koji logistički nije popraćen ničim konkretnim. Mislim da je vrijeme da konačno obratimo pozornost na ono što nam netko nudi i koliko je od te ponude neizvediva laž, floskula koja se ponavlja iz izbora u izbore. Jer, mnogi su za lagodnost spremni obećati sve, monstruozno lagati, pecati nas na fraze koje su naučene pred ogledalom, izjavom “majke mi” spremni majku prodati u vječno prokletstvo… Meni u našoj situaciji više paše kažiprst kojim ćemo konačno uprijeti u nepravde, laži, obmane, opsjenare koji na našoj naivnosti i poštenju grade dvorce…

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3153135694744215&set=a.169929279731553&type=3&theater” bottom=”30″]

Komentiraj