IVAN ZVONIMIR ČIČAK: Milanovića se ne može zaustaviti – preostaje mu jedino javni prostor

U emisiji HRT-a “Studio 4” gostovao je Ivan Zvonimir Čičak, te komentirao političku scenu u Hrvatskoj i sve oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Čičak je rekao da sve ovo što se događa ne možemo svoditi samo na Zorana Milanovića. “Njegovo ponašanje je rezultat jedne dekonstrukcije političkog prostora u Hrvatskoj koji se iz sabora prelio među sve političare. Milanovićev način komuniciranja je jedan neuobičajeni žargon za političku scenu u Hrvatskoj do sada. Sve počinje od onog trenutka i uspostave prve hrvatske vlasti, politiku su proglasili prostitutkom. Sve ono što smo do sada imali na društvenim mrežama i portalima prelijeva se na vrh”, kaže Čičak za HRT.

Istaknuo je kako zadnjih par godina ono što se događa u saboru nije govor.

“Gdje smo došli kad nam pojedini političari pokušavaju nametati dijagnoze predsjednika republike. To nije samo nadriliječništvo nego spuštanje ispod svakog nivoa. Žargon gdje se procjenjuje psihička sposobnost političkih konkurenata dugo je prisutan na našoj sceni. Problem je što on sad sve više eskalira. Događa nam se dekonstrukcija cijelog javnog političkog prostora i svođenje na nešto što me užasava. Moramo se kloniti diskursa da jedni druge dovodimo u poziciju u lanac logoreje”, rekao je.

Zorana Milanovića ne može se zaustaviti, kaže, jer shvaća činjenicu da njemu preostaje jedino javni prostor. “On nema drugih mehanizama da se obraća vlasti”, dodao je.

Čičak smatra kako je to jedan lanac gdje Zoran Milanović neće stati. “Urušava se povjerenje u političke strukture u Hrvatskoj. Radi se o relevantnoj popularnosti što se tiče anketa o Zoranu Milanoviću. To mu samo daje vjetar u leđa da tako samo nastavi jer mu to donosi popularnost. Retorika s društvenih mreža je prevladala. Sad se nalazimo u situaciji o kojoj je i Lenjin pisao da će i domaćice moći pisati poeziju. Jednog dana će i domaćice i neki marginalni ljudi postati autori sukreiranja političke scene”, rekao je.

Na pitanje kako dalje pratiti Zorana Milanovića, Čičak je odgovorio kako postoje dva lijeka. “Jedan je apaurin, a drugi je rakija ili rezignacija. Ipak, smatra kako nije problem Milanović nego i retorika drugih političara”, kaže.

“Pogledajte predsjednika sabora Jandrokovića, pogledajte Plenkovića, ta količina oholosti koja je prisutna na našoj sceni je zastrašujuća”, dodao je.