IVAN ĐIKIĆ O PLAGIJATU: Premijer nije proučio detalje – kod Barišića se radi o namjernim greškama

ivan đikić

Da se u slučaju Barišić ne radi o samo jednoj pogrešci upozorio je znanstvenik Ivan Đikić koji je pomno analizirao sporan rad. Poslao je priopćenje s dokumentima ‘koji ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znanstvenom radu ministra Barišića’.

Razgovarao: Adrian De Vrgna (Media servis)

Svi dokumenti su prije dva dana poslani i premijeru Plenkoviću te predsjedniku Sabora Petrovu. A evo što je u razgovoru za MS rekao znastvenik Đikić:”Zabrinut sam s očiglednom situacijom gdje je ministar obrazovanja jedan klasičan primjer plagiranja. Za moju domovinu Hrvatsku je to potpuno neprihvatljivo, kao i za bilo koju drugu demokratsku zemlju. Moj interes i moj motiv je bio da se sačuva dostojnost akademske profesije koja je neophodna u tom resoru”, rekao je Đikić za Media servis.

Premijer Plenković tvrdi da je riječ o jednoj grešci i dalje stoji uz svog ministra. I to nakon vašeg pisma. Kako to komentirate?

“Vjerujem da premijer Plenković nije proučio sve detalje jer da jest ne bi rekao da se radi o jednoj grešci. Radi se o opetovanim, namjernim greškama u množini. Najmanje šest, sedam. To je zbog ne upućenosti. Premijer Plenković je rekao da se ne radi o nikakvom poremećaju etičkog djelovanja jer su to potvrdila etička tijela, kao što je Sveučilište u Zagrebu. To je također neistina koja se propagira po medijima. Rektor Boras je to rekao javno, bivši rektor Bjeliš je potvrdio da nikada zagrebačko Sveučilište nije raspravljalo o tom slučaju jer ministar Barišić nije zaposlen na Sveučilištu u Zagrebu. U javnom eteru u Hrvatskoj umjesto argumenata postoje nepotvrđene izjave koje su usmjerene da se razvodni jedan ozbiljan problem i da se pokuša to zataškati”, objašnjava znanstvenik Đikić.

Kakav rasplet očekujete od ove situacije?

“Očekujem jednu argumentiranu raspravu. Bit će važno da se vide činjenice, bit će važno da postoje odgovorni i moralni stručnjaci te da vide da je djelovanje i rad u vladi zajedno s ministrom koji nije nedostojan za rad u svom resoru nije dobro. Doći će do sazrijevanja da se vide sve te činjenice i da će na kraju krajeva zbog dobrobiti Hrvatske ministar na svoj osobni zahtjev povući s te pozicije”, zaključio je Đikić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!