ISTRAŽUJEMO: Kako su se u zgradi Sabora snašli novi zastupnici

sabor, hrvatski sabor

U saborske klupe prije nešto više od dva i pol mjeseca uz one iskusne po prvi put sjeli su i brojni novi zastupnici. Kako su se snašli na novom radnom mjestu, kakvi su im dojmovi, a što bi promijenili istražio je Andrej Štrkalj iz Media servisa.

Samo iz Mosta u osmi saziv Hrvatskog sabora ušlo je 19 zastupnika. Među njima i Miro Bulj koji ističe da im je u početku bilo puno teže nego novim zastupnicima iz ostalih stranaka.

“Zato što niti jedan od naših zastupnika nije bio u prošlom mandatu tako da smo došli ovdje i sve nam je bilo nepoznato. Ja sam prvi put ušao u zgradu Sabora kad sam postao zastupnik i tako većina mojih kolega tako da smo stvarno bili laici u svemu tome. Ali dobro pomažete i vi novinari tako da se pomalo već uhodavamo.”

A da se novi zastupnici još uhodavaju jasno je pokazala i nedavna sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na koju su neki zakasnili jer su se malo izgubili.

“Tražite sobu to smo si i mislili, gore iznad sabornice drugi kat soba 202. Traže sobu, ali obzirom da mi novi još uvijek tražimo sobe onda ćemo pričekati,” rekla je HDZ-ova Margareta Mađerić.

Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih laburista ističe da mu u snalaženju pomažu iskusnije kolege, pa više manje zna gdje se nalaze sve saborske dvorane. Za sjednice je imao zanimljivu pripremu.

“Ja sam jedan od onih koji su pasionirano gledati sjednice na TV-u, imao sam tako radno vrijeme da sam si mogao to podesiti. Mene to ništa ne iznenađuje, naravno ima boljih ima i loših diskusija, no ovaj Sabor nije ništa lošiji od prethodnog. Prigovori da se vode samo ideološke rasprave, pa to je tako oduvijek.”

Upravo svjetonazorske teme, koje često dominiraju sabornicom, neugodno su iznenadile HSLS-ovog Daria Hrebaka.

“Neki smo dan imali raspravu o izvješću povjerenika za informiranje i uhvatili smo se ideoloških tema, mislim više me ne iznenađuje koja to tema može biti, a da ne završi na tome. To je jedna stvar na kojoj ću dugoročno raditi da u fokus stavimo gospodarstvo, ekonomske teme. U suprotnom i dalje će u javnosti prevladavati negativno mišljenje o Saboru.”

S time se slaže i Mosto-ov Juro Martinović. Kaže da se na novom radnom mjestu dobro snašao, još proučava zgradu, ali i poslovnik.

“Skužili smo gdje su koje prostorije, gdje se što događa iako se još uvijek pomalo tražimo po zgradi. Ima nekakvih novosti i u poslovniku, no snalazimo se i jedni drugima pomažemo. Rekao bi da nam ide dosta dobro.”

Poslovnik proučava i HDZ-ov Stevo Culej kojeg je u sabornici, kaže, neugodno iznenadilo podbadanje među kolegama.

“Pokušavam se naviknuti na visinu negativnih pogleda prema meni, nekih njih među sobom jer nisam bio pripremljen na ovu količinu podmetanja i podbadanja.”

SDP-ova Sabina Glasovac vjeruje da će kvalitetnijem radu Sabora i argumentiranim raspravama pomoći upravo nove snage.

“Raduje me što vidim dosta novih i mlađih lica. Vjerujem bez obzira iz koje političke opcije dolazili, branit ćemo zajedničke interese, a to su interesi Republike Hrvatske.”

Komentiraj