ISTRAŽUJEMO: Hoće li stranke poštivati žensku kvotu na prijevremenim izborima?

ilustracija, žene

Ženske kvote na izbornim listama i ovaj su put u fokusu javnosti. Jesu li i hoće li velike stranke ispoštovati kvotu od 40 posto žena na svakoj kandidacijskoj listi ili će i ovoga puta riskirati kaznu od 50 tisuća kuna po listi na kojoj postotak nije zastupljen istražila je Željka Gulan.

Piše: Željka Gulan (Media servis)

U 8. sazivu Sabora, najkraćem do sada, od 151-og saborskog zastupnika tek je svaka peta bila žena. Hoće li se nakon prijevremenih parlamentarnih izbora taj omjer promijeniti? SDP-ova Gordana Sobol poručuje kako je zadovoljna zbog ukupnog broja žena koje su se našle na listama njihove stranke, a to je oko 43 posto.

“Ja bih još uvijek htjela da je veći broj žena malo više podignut na listama, ali sam svjesna i svih mogućih ograničenja. No ovako letimičan pogled mi govori to da ćemo u ovom sazivu Sabora, barem što se SDP-a tiče, imati dvostruko više kolegica nego do sada. A imali smo ih sedam”, kaže Sobol.

Liste još nije predao HDZ, a predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinska Sanja Putica kaže kako je predsjedniku stranke i predsjedništvu uputila prijedloge županijskih organizacija. Na tim su listama kvalitetne žene, one koje su doprinijele pobjedama HDZ-a, rekla je Putica koja se nada da će zastupljenost žena na listama HDZ-a ovoga puta biti bolja.

“Iako je ženama dosta teže istaknuti se baš u tom političkom radu, mislim da su i sve zastupnice iz prijašnjeg saziva Hrvatskog sabora i žene koje su obnašale funkcije, itekako doprinijele ugledu stranke. Da žene imaju jedan drugačiji način promišljanja i donošenja zaključaka i rješavanja pojedinih konfliktnih situacija, tako da je taj balans između žena i muškaraca i u politici nužno potreban”, kaže Putica.

Stranka koja je ispoštovala kvotu od 40 posto žena na svakoj kandidacijskoj listi na prošlim je izborima bio Most. To planiraju i ovoga puta, poručuje glasnogovornik Nikola Grmoja.

“Mi nastojimo u biti što više kroz platformu Mosta nezavisnih lista uključiti žene. Tako i u Metkoviću imamo ženu gradonačelnicu, to je u biti naš interes, to smo napravili na prošlim izborima kada smo bili jedina politička opcija koja je ispunila ženske kvote od ovih relevantnih koje su izašle na izbore”, rekao je Grmoja.

Liste Milana Bandića, najavljuje, imat će kvotu od 50 posto plus 1 žena.”Ja sam to prvi uveo i tako će biti. Ali ne zato što je donesen zakon o ženskoj kvoti, to mora biti u glavi srušena barijera, a ne zato da vas zakon na to upućuje ili obvezuje. Ja to već odavno demonstriram. Društvo koje ste spomenuli je prije izbora donijelo zakon, onda su ga prekršili i platili 250 tisuća kuna. Koja je to poruka ljudima u Hrvatskoj”, rekao je Bandić. No kaznu ipak nije nitko platio.

Jer, podsjetimo, nakon što su liste zbog nepoštivanja ženske kvote nakon prošlih parlamentarnih izbora završile na DORH-u, oni su zaključili da ne postoji zakonska osnova za pokretanje prekršajnih postupaka protiv predlagatelja kandidacijskih lista jer je Ustavni sud ukinuo sankciju za nepoštivanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca.