ISIS IMA NOVE METE: Krvavi teror prijeti Izraelu i Jordanu – tvrdi šef izraelskih oružanih snaga

gazi eizenkot, izrael

Zbog akcije ruskih zračnih snaga pozicija ISIS-a je znatno oslabljena na teritoriju Sirije, pa bi se sada mogli sa svojim napadima okrenuti Izraelu i Jordanu.

To je na konferenciji Instituta za međunarodnu sigurnost u Tel Avivu među ostalim rekao general pukovnik Gadi Eizenkoz, šef izraelskih oružanih snaga i dodao:

„Uspjeh ove terorističke skupine zaustavljen je u Siriji, pa mislim kako će zaustavljanje ISIS-a povećati vjerojatnost da ćemo uskoro vidjeti kako okreću svoje snage protiv nas i protiv Jordana. To bi se moglo dogoditi zmeđu ostalog i zbog mirne zone prostora koji danas postoji između Izraela i Jordana.“

U pojašnjenju general Eizenkoz kaže kako je prisutnost Islamske države uz južnu granicu Sirije još uvijek dosta ograničena, pa bi se mogli povezati s drugim ograncima ekstremista u regiji. Spomenuo je brigadu „Yarmouk mučenika“, poznatu ultra militantnu skupinu, koja se bori oko Golanske visoravni koju je zauzeo Izrael. General je rekao i kako imaju spoznaje da se ISIS već dosta ubacio među Palestince, posebno u Gazi.

Reuven Rivlin, izraelski predsjednik, upozorava pak kako ćelije Islamske države već djeluju unutar Izraela. O tome je izjavio:

„ISIS je već ovdje, to više nije tajna. Imamo mnoge dokaze da imaju sve veću potporu među izraelskim Arapima, od kojih su se neki, njih 50-ak, već otišli boriti u Siriju za Islamsku državu.“ (m. m.)