IRSKA ZNA S PIJANIM VOZAČIMA: Trenutno ostaju bez dozvole na tri mjeseca!

Foto: Facebook
Ivana Tena Gotovac Soldić vozila je pijana i ubila studenticu u Splitu (Foto: facebook)

U Hrvatskoj postoji nešto što se neprekidno ponavlja, i to na mnogim područjima života ljudi. Kad se nešto dogodi, onda se nekoliko dana o tome govor, piše, psuje, pljuje… i uglavnom se ništa ne rješava.

Podsjetimo samo na prometne nesreće izazvane pijanstvom. Nedavno je bivša pročelnica za sport i tehničku kulturu u Rijeci i poznata atletičarka Vera Begić Blečić svojim pijanstvom i vožnjom u suprotnom smjeru zavila u crno obitelj Soldatić iz Umaga, jer je otac Igor (41) poginuo, a supruga Tanja i sin Roko lakše su ozlijeđeni.

Sada je pak zaposlenicu HAC-a Ivana Tena Gotovac Soldić (38) u Splitu, na pješačkom prijelazu, prošavši kroz crveno, pijana, ubila studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine.

I opet užasavanje, negodovanje, ali Hrvatska kao nem za to rješenja, jer valjda treba i dalje pustiti pijane vozače da rade što hoće i ubijaju na cesti nedužne ljude.

Kao mnogo toga u zakonima, sudskoj praksi u Hrvatskoj, ni na ovom području stvari nisu u redu. Ne može se, ne može se preko noći, odgovori su nadležnih.

A evo da se može, da postoje gotovi napisani modeli, samo ih valja kopirati i primijeniti. Zbog toga što su pijani vozači ludovali, ubijali ljude na cesti, ili ih pretvarali u invalide, Irska je, koja nam po nogočemu može biti uzor, donijela zakon preko noći.

To je novi zakon o vožnji u pijanom stanju koji je odmah stupio na snagu. I vrlo je jednostavan. Svatko koga policija uhvati da vozi s nedozvoljenom količinom alkohola u krvi izgubit će vozačku dozvolu, i to trenutno, na licu mjesta.

Da zakon stupa na snagu odmah najavio je osobno ministar prometa Shane Ross, a po njemu će svi pijani vozači koje uhvati policija automatski izgubiti vozačku dozvolu na od tri mjeseca.

Čim policija utvrdi nedozvoljenu količinu alkohola u krvi, bit će automatski isključeni iz prometa, a ne kao do sada kada ih se kažnjavalo kaznenim bodovima.

“Potpuno je pogrešno takve ljude kažnjavati blagim kaznama i dijeljenjem kaznenih bodova i zato će u budućnosti ljudi koji se ponašaju na taj način automatski biti izbačeni iz prometa na tri mjeseca”, rekao je ministar Shane Ross.

Komentiraj