INVENTURA U KULTURI: Kakvi su događaji “tresli” godinu na izmaku

Ministrica Nina Obuljen Koržinek
Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Godinu na izmaku, kad je kultura u pitanju, obilježila je smjena u HAVC-u, propast Algoritma, ali i odlična posjećenost Interlibera i Noći kazališta unatoč pomicanju termina.

Piše: Andrej Štrkalj (Media servis)

Početak godine obilježila su previranja oko Hrvatskoga audiovizualnog centra nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o njegovom radu. Hrvoje Hribar na kraju je podnio ostavku na dužnost ravnatelja HAVC-a.

“Već godinu dana traje čudovišna kampanja u kojoj se goebbelsovski ponavljaju laži koje se onda prenose na moje ime, na čitavu ustanovu, na čitavu zajednicu”, rekao je Hribar. Hribar se našao na meti kritika kordinacije braniteljskih udruga koje su podnijele kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti pri odabiru filmova koje je HAVC sufinancirao. Hribar je sve optužbe odbacio, a na čelo HAVC-a dolazi Daniel Rafaelić.

U razgovru za MS najavio je jasniju politiku raspolaganja državnim novcem.”Kad imate situaciju u državi kada je ona politički uzburkana, ne možete si priuštiti luksuz da odobravate ogroman broj projekata jer ne znate što će biti za dvije godine.Moramo očistiti sve ovo što se nakupilo od nesnimljenih stvari, treba ići polako iz projekta u projekt da se to sve riješi i da nitko ne pati jer na kraju je najveći oštećenik hrvatski film” zaključuje Rafaelić.

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić “Ne gledaj mi u pijat” ušao u nominaciju za 90. nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Kad su u pitanju hollywoodski blockbusteri Hrvatska je i ove godine bila kulisa za neke od njih od čega smo uprihodili više od 100 milijuna kuna. U Splitu se prosvjedovalo protiv Frljićeve predstave “Vaše nasilje, naše nasilje”.”Dosta vrijeđanju nacionalnih osjećaja dosta vrijeđanju vjerskih osjećaja od strane marginalnih pojedinaca željnih samopromocije kojima ništa nije sveto” rekao je Ivan Turudić u ime Koordinacije braniteljskih udruga.

Uz pomoć interventne policije predstava je na kraju ipak odigrana u sklopu Marulićevih dana. Na zahtjev jedne braniteljske udruge pomaknut je termin manifestacije Noći kazališta jer se tradicionalni datum poklopio s Danom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek nije se htjela miješati.”Ministarstvo kulture to niti organizira niti određuje datume niti stavlja predstave niti skida niti će to biti dok sam ja u mandatu”, poručila je ministrica.

Godina 2017. svakako je obilježila i propast Algoritma koji je zbog dugova otišao u stečaj. Da u Hrvatskoj ima ljubitelja knjiga vidjelo se na Interliberu gdje je bilo 130 tisuća posjetitelja. Predsjednik stranke Hrast Ladislav Ilčić, imenovan je krajem godine savjetnikom ministrice kulture i to netom prije rasprave u Saboru o opozivu Vlade.

Da nije riječ o čuvanju većine uvjeravao je premijer. ” Gospodin Ilčić se uz svoj politički angažman, cijeli život bavi kulturom i sigurno može dati odgovarajući doprinos”, kazao je Plenković. Krajem godine dodijeljeni su “hrvatski Oscari”. Najboljom dramskom predstavom proglašena je ‘Črna mati zemla‘, dječjom “Sherlock Holmes”, “Gospoda Glembajevi” najbolji su balet, a “Otello” najbolja opera.

Ove su nas godine napustili glumci Relja Bašić, Ljubiša Samardžić, Mirjana Rogina, utemeljitelj hrvatskog mjuzikla redatelj i glumac Vlado Štefančić, te glazbenici Remi Kazinoti i Tigran Kalebota.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!