INTERVJU: NIKOLA GRMOJA – Sa SDP-om možemo, ako prihvate mene za premijera

Još nas svega nekoliko dana dijeli od konačnog datuma, 29. ožujka,  kada se Državnom izbornom povjerenstvu mogu predati kandidacijske liste za parlamentarne izbore.

Razgovarala: Andrea Milošević

Nakon što DIP za vikend objavi sve pravovaljane kandidature, počinje službena kampanja. Biti će ovo po mnogočemu jedni od zanimljivih izbora u povijesti Hrvatske, a o tome smo u Intevjuu tjedna Media servisa razgovarali s Mostovim kandidatom za premijera Nikolom Grmojom.

Most je jedna od prvih stranki koja je predstavila svoj program. Grmoja je izdvojio ono što smatra najvažnijim stavkama.

NG PROGRAM –  ”O borbi protiv korupcije neću ni govoriti, tu smo se dokazali, tako da ne trebam previše o tome. Govoriti ću o demografskoj obnovi. Dakle, demografskoj revitalizaciji. Imamo plan za demografsku obnovu, imamo plan za priuštivo stanovanje, rješavanje stambenog pitanja naših obitelji, naših mladih. Tu imamo plan da se izgradi negdje oko 20.000 socijalnih stanova, da država subvencionira stanove za priuštivo stanovanje. Rekao bih da je treća stvar rast plaća i mirovina.”

Nositelje lista Most nije puno mijenjao u odnosu na prošle izbore. Na njima su se našla uglavnom prepoznatljiva imena poput Marije Selak Raspudić, Nina Raspudića, Marina Miletića, Mira Bulja, Bože Petrova i samog Nikole Grmoje. Most dugo nije htio otkriti tko će od tih imena biti kandidat za premijera te je Grmoja objasnio kako su donijeli tu odluku.

NG NAJBOLJI  –  ”Ako me pitate jesam li ja u smislu kvaliteta najbolja osoba, u nekim normalnim okolnostima ne bi to mogao reći za sebe. Ja vjerujem da moje kolege imaju i neke veće kvalitete od mene, ali ako gledam ovaj specifični trenutak obračuna s korupcijom i sve ono što sam ja radio u protekle četiri godine, mislim da sam tu najbolji kandidat.”

Konačna objava da će Grmoja predstavljati Most na izborima objavljena je netom prije šokantne konferencije za novinare na kojoj je predsjednik Zoran Milanović otkrio da će predvoditi SDP-ovu koaliciju na izborima.

NG OBJAVA –  ”Da mi se to dogodilo prije sedam, osam godina, vjerojatno bi bio u teškoj banani desetak dana. Praktički je pojeo moju kandidaturu. Neću tu lagati ni građane, ni javnost. Pazite, vi objavljujete taj video, a predsjednik države se pojavljuje na konferenciji medije SDP-a i najavljuju ulazak u izbornu utrku.”

Grmoja ističe da se ulaskom Milanovića u predizbornu priču za Most nije ništa bitno promijenilo, ali da će utjecati na veću izlaznost, što šteti HDZ-u.

NG MILANOVIC –  ”Ja mislim da je Milanovićev cilj da Plenković izgubi izbore, da njemu nije toliko važno hoće li HDZ izgubiti izbore. Ovo je jedan osobni sukob. Mislim da je to njegov jedini cilj i da će se Milanović sigurno kandidirati za predsjednika za drugi mandat, da uopće neće ući nakon izbora. Kada Plenković ne bude imao dovoljno ruku za sastavljanje, on će reći: Ja sam odradio svoj posao i sad idem po drugi predsjednički mandat i ne damo HDZ-u niti jednu instituciju.”

Most je uvjeren da će odigrati ključnu ulogu na ovim izborima. Po pitanju postizbornih koalicija Grmoja kaže da se neće ponoviti 2015. godina, kada je Most pružio ruku HDZ-u.

NG MRTVI –  ”Kada bi sada građani bili realni i pitali tko jedini nema šanse da koalira s HDZ-om, to smo mi. Bili bismo mrtvi kao politička opcija. Dakle da mi sada odemo s HDZ-om i podržimo HDZ, mi možemo ključ u bravu i mi smo gotovi kao stranka.”

”Sa SDP-ovom koalicijom možemo ako prihvate naš program i mene kao premijera”, otkrio je Grmoja.

NG VODA –  ”Najavljuju obračun s korupcijom, a ja mislim da sam, od svih tih aktera na političkoj sceni, prava osoba za to. Zato su me izabrali moji Mostovci kao kandidata za premijera i neka me podrže i sigurno ovaj poteći izvori čiste vode. Možda ne te rijeke pravde koje oni najavljuju, jer obično ta velika obećanja nabujalih rijeka i nekih velikih predizbornih obećanja, od toga ne bude ništa.”

Most je više puta u medijima isticao da neće provoditi lijeve globalističke politike. Ako je interes  borba protiv korupcije, onda ih lijevica neće ni nametati, smatra Grmoja.

Slagan stranke ”Na tvojoj strani” dobio je i istoimenu pjesmu, u kojoj rap dionicu izvodi sam Grmoja.

NG RAP – ”Onda je pala neka ideja pa mogao bi to Grmoja izvesti, on se nešto bavio repom u gimnazijskim danima i evo. Meni se to učinilo simpatično i mislim da refren ulazi ljudima u uho.”

U studiju Media servisa nije htio repati jer ne želi estradizirati funkciju za koju se bori. ”U izbornoj noći možda budem repao”, najavio je Grmoja za kraj.