INTERVJU: JOSIP MIŠKOVIĆ – HSP ima četiri uspješna mandata na čelu Popovače, pobijedit ćemo opet

Malo je onih koji mogu za sebe reći da su bili u povijesti prvi gradonačelnici u svom gradu, kao što je to u Popovači HSP-ov Josip Mišković, koji je gradonačelnik otkako je 2013. Popovača dobila status grada.

Razgovarao: Milivoj Pašiček

Mišković sada ide po novi mandat, a na pitanje kakav je osjećaj biti prvi gradonačelnik nekog grada odgovara:

Bez lažne skromnosti mogu reći da sam ponosan na tu činjenicu jer dobivanje statusa grada svakako predstavlja rezultat dugogodišnjeg predanog i odgovornog rada na razvoju naše Popovače.

Bili ste branitelj, a član HSP-a od 1991. godine. Zašto baš HSP?

Od samih početaka Domovinskog rata bio sam aktivni sudionik borbe za slobodu Hrvatske. HSP u Popovači svoje djelovanje započinje 1991. godine kada su sve snage usmjerene na obranu Domovine. Nakon rata pravaši svoju borbu nastavljaju kroz političko djelovanje usmjereno na stvaranje razvijenije Popovače. Od 1997. godine HSP u Popovači sudjeluje u vlasti, a 2005. preuzima vodeću ulogu u Popovači. Osobno sam bio prilično razočaran odnosom prema velikom dijelu istinskih branitelja i smjerom kojim je vladajuća struktura krenula voditi državu već pri samom završetku rata.

Od 2001. ste se aktivno uključili u politiku i postali ste općinski viječnik. Istovremeno ste predavali u Tehničkoj školi u Kutini. Što ste mogli učiniti za Popovaču kao viječnik?

Kao vijećnik prije svega sam se zalagao za zaštitu prava ljudi koji su stvarali samostalnu Republiku Hrvatsku te spreječavanje uništavanja lokalnog gospodarstva koje je započelo lose provedenom privatizacijom koja je uzrokovala gubitak velikog broja radnih mjesta. Također sa se zauzimao za stvaranje boljih životnih uvjeta kako bi osigurali ostanak mladih na ovom području.

Za četiri godine postali ste i načelnik. Koji su vas problem čekali?

Prije svega to je bio oskudan proračun, loša pokrivenost komunalnom infrastrukturom, posebno ruralnih dijelova tadašnje Općine, nedostatak predškolskih kapaciteta, slaba podrška poticanju poduzetništva i gospodarsstva općenito te nestabilnost političke vlasti u smislu suradnje načelnika i općinskog vijeća.

Kako je izgledao proces pretvaranja Popovače iz općine u grad i što je to značilo za stanovnike?

Prirodne značajke i zemljopisni položaj, iznimno kvalitetna prometna povezanost, gospodarska i komunalna razvijenost, bogata kulturno- povijesna  baština i turistički potencijali kao i 12.000 stanovnika Popovače kao središta regije Moslavina,  predstavljali su vrlo čvrst temelj za pokretanje postupka stjecanja statusa grada. Svi spomenuti sadržaji jednostavno su s vremenom tražili i snažniju afirmaciju u jednom jačem, gradskom središtu. Tijekom tog procesa prije svega radilo se na razvoju komunalne infrastrukture i osiguravanju kvalitetnijih uvjeta a život građana na ovom području, potom unaprjeđenju uvjeta za razvoj gospodarstva kroz izgradnju poslovnih zona, adekvatnijih uvjeta za predškolski i školski odgoj.

Postajete grad početkom 2013. Kako su izgledali ti dani?

Sam status grada zasigurno pred sve one koji sudjeluju u vođenju jedne lokalne jedinice, ali i sve ostale koji se na tom području bave nekom javnom djelatnošću, u startu postavlja jednu dodatnu razinu na ljestvici  rezultata koji se od njih očekuju. Smatram da su se svi dionici u javnom životu Popovače u tome dobro snašli.

Kako biste opisali preobražaj Popovače pod vašim vodstvom nakon što je postala grad?

Razvoj i rast Popovače nastavio se odvijati otprilike onako kako smo zacrtali. Jednu sredinu prije svega čine ljudi, pa u tom smislu  mogu izraziti zadovoljstvo činjenicom da smo uspjeli zadržati status Popovače kao mjesta poželjnog za život usprkos teškim gospodarskim prilikama u Hrvatskoj. Popovača naime nije u toliko značajnoj mjeri doživjela  iseljavanje stanovništva te smo zadržali kontinuitet rasta proračunskih prihoda kao temelja stalnog razvoja.

Na lokalnim izborima 2017. ponovno ste izabrani za gradonačelnika Popovače u prvom krugu s 55,75 posto glasova. Što mislite što je presudilo?

Očito je da su građani prepoznali provjerenu kvalitetu tima kojem sam na čelu dajući nam svoje povjerenje.

Kako biste ocijenili Popovaču danas? Koji problemi čekaju još rješenje?

Jasno je da nije moguće zadovoljiti apsolutno sve potrebe i želje. Zajedno s našim sugrađanima smo proteklih godina uspjeli stvoriti stabilan i grad koji sigurno ide naprijed. Trenutno najveći problem odnosno kočnicu bržoj dinamici razvoja vidim iznimnu tromost pojedinih segmenata državne uprave o kojima ovise neki naši projekti. Kao primjer ću spomenuti činjenicu da na rješavanje zahtjeva Grada Popovače za dodjelu ili otkup zemljišta za potrebe proširenja Gospodarsko- proizvodne zone Mišička, a kojeg smo Ministarstvu državne imovine uputili temeljem pismenih iskaza interesa za ulaganje od strane nekoliko potencijalnih investitora, čekamo već preko godinu i pol dana.

Bili ste u koaliciji s HDZ-om kad ste pobijedili na izborima, a onda je sredinom prošle godine došlo do raskida. Nisu li HDZ-ovci već tada najavili svoju kampanju?

Očito jest da je njihova kampanja krenula već tada. Ovakva Odluka bila je posljedica nezadovoljstva suradnjom s HDZ-om, a što se prije svega očitovalo nepodržavanjem određenih prijedloga izvršne vlasti koji su bili od vitalne važnosti za opstojnost i daljnji razvoj Grada Popovače. Jednostavno nismo željeli trpjeti neprimjerene političke poteze koji su doslovno vrijeđali naše dostojanstvo.

Idete u bitku i za novi mandat. Hoće li biti i koliko teže bez HDZ-a?

Kontinuitet od četiri uspješna mandata HSP-a na čelu ovog grada svjedoči da  provjereno, odgovorno i pošteno ostvarujemo ono što obećajemo i dajemo sve što je u našoj moći da Popovača ide naprijed. Stoga se ne opterećujemo izostankom podrške HDZ-a.

Kako ocjenjujete konkurente, posebno HDZ-ovog Romana Rosavca, opterećenog nekim aferama?

Usudim se reći da je upravo zbog Romana Rosavca HSP raskinuo suradnju sa HDZ-om na lokalnoj razini. Ne želim komentirati afere u kontekstu kojih ga se spominje u medijima, no na temelju iskustva u suradnji sa njima, a upravo zbog njegovih politički krajnje nekorektnih poteza, ucjena, opstrukcija i pokušaja da provodi samovolju u svim sferama javnog života Grada Popovače, ne vidim iskrenu volju za rad u korist općeg dobra.

Što možete donijeti novog u sljedećem mandate, ako pobijedite?

Ono što nudim svojim sugrađanima jest prije svega kontinuitet odgovornog vođenja i stalnog razvoja Grada Popovače. U suradnji s građanima, HSP je od našeg preuzimanja tadašnje Općine Popovače 2005. godine, gotovo upeterostručio lokalni proračun, a rezultati našeg predanog rada vidljivi sun a svom koraku. Ispred nas je mnogo zacrtanih projekata, njih 24, obuhvaćenih programom pod nazivom Europska Popovača, na kojima već intenzivno radimo i zahvaljujući kojima će Popovača učiniti velik iskorak u iskorištavanju raspoloživih potencijala te steći epitet grada po mjeri svakog čovjeka, kojeg u svakom pogledu zaslužuje.

Kako gledate na kritike da je u nas previse gradova i županija, te općina koje se ne mogu same financirati?

Slažem se da je potrebna temeljita reforma javne uprave. Smatram da su jedinice lokalne samouprave, posebno one manje, u period stvaranja RH odigrale izuzetno važnu ulogu budući su preciznije i kvalitetnije rješavale probleme na svom području te time neupitno dale velik doprinos. Mišljenja sam da je regionalna samouprava odradila svoj zadatak i da je vrijeme za njezinu transforaciju u smislu formiranja manjeg broja regija koje su prirodno vezane zemljiopisnim, povijesnim kulturnim i drugim  pretpostavkama.

Kako ocjenjujete poziciju HSP-a u ovom trenutku? Stranka kao da je krenula na novim krilima?

Mislim da je HSP u proteklom razdoblju dotaknuo dno i sva događanja idu u prilog jačanju stranke. Povrat srodnih stranaka pod okrilje jednog HSP-a daje nam opravdan razlog za optimizam. Novonastale stranke koje se pojavljuju na desnici neće bitno utjecati na glasačko tijelo HSP-a budući smo jedina stranka koja istinski zastupa ideje desnice u Republici Hrvatskoj.