INSPEKTORI U AKCIJI: Pojačano nadziranje uskrsnih namirnica i proizvoda

Državni inspektorat i ove godine, u tjednima prije Uskrsa, provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.

Izvor: Media servis

U sklopu akcije ‘Ususret Uskrsu’ u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Tako, primjerice poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).

S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata u nadolazećem tjednu, posebni naglasak stavit će na kontrolu prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi i sl. ).

Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Akcija ‘Ususret Uskrsu’ koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna.