INFLACIJA SVE PRISUTNIJA: Unatoč tomu investicijski rejting Hrvatske stabilan

Nakon dvije godine pandemije koronavirusa u kojima se gospodarstvo održavalo na Vladinim mjerama, BDP je svojim porastom drastično osnažio naše gospodarstvo.

Izvor: Media servis

Ipak, zbivanja na istoku Europe utječu na cijeli svijet, pa tako i na nas.

Val inflacije dodatno je ojačao zbog nestabilnosti cijena energenata, no agencija Fitch potvrdila je investicijski rejting Hrvatske ‘BBB‘ i pozitivne izglede.

Istaknuli su očekivani ulazak u eurozonu, stabilnu fiskalnu poziciju, očekivani pad javnog duga i ograničenu izloženost gospodarstva ratu u Ukrajini.

Njihove prognoze komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

“Kreditni rejting RH je očuvan na razini BBB, prevedeno na jednostavniji jezik jedna stepenica više u investicijskoj zoni i s pozitivnim izgledima.

U svakom slučaju jako smo zadovoljni s održavanjem rejtinga i sa svim porukama koje su, rekao bih, jasne i nedvosmislene”.

Cjelokupna situacija s ratom uvelike uvjetuje stanje s energentima, a to je komentirao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

“U tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Republika Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad.

Nema nekakvih poremećaja, iako se nalazimo u izazovnim vremenima.”