INFEKTOLOG TRAMPUŽ: Osoba koja nosi omikron može zaraziti šest do osam ljudi

Prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski infektolog i specijalist interne medicine, šef odjela za kiruršku infektologiju najprestižnije europske bolnice, bolnice “Charite” u Berlinu, rekao je da osoba koja nosi omikron, može zaraziti šest do osam ljudi dok je s deltom bio slučaj da jedna osoba može zaraziti tri do četiri osobe.

“U ovom trenutku, u subotu, u Berlinu imamo 30-ak djece, od onih tek rođenih do pet godina života, koji se nalaze na odjelima intenzivne njege na strojnoj ventilaciji (respirator) ili su hospitalizirani s vrlo teškom kliničkom slikom covida-19.

Ta djeca, koja nisu ništa kriva i za koju još uvijek nemamo cjepivo protiv covida, zarazili su se od odraslih ljudi, uglavnom onih koji se neodgovorno ponašaju, koji nisu cijepljeni i koje nije briga ni za što i ni za koga, već hodaju uokolo i prenose virus”, rekao je Andrej Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.

Komentirajući postotke zaraženih u Hrvatskoj i posebno Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji variraju od 49 do 67 posto, kazao je:

“Pa to kod vas nije novi val, to je tsunami, i širi se zbog toga jer epidemiološke mjere nisu dobre i jer se očito malo tko pridržava tih mjera. No to smo mogli i očekivati i to sam i najavljivao, svjestan činjenice da je Hrvatska, općenito gledajući, lošije procijepljena.

Ovaj soj, omikron, koji je počeo prevladavati ima tu mogućnost da jedna zaražena osoba može zaraziti njih šest do osam, dok je kod delte bio slučaj da jedna osoba može zaraziti tri do četiri osobe. Brže se širi pa zbog toga i nije čudno ovo što se događa”, rekao je dr. Trampuž.

Omikronom se može zaraziti svatko, upravo zbog toga jer ga toliko puno “ima u zraku”.

“Istina, međutim oni koji su primili jednu, dvije ili tri doze cjepiva imat će puno blaže simptome, neki od njih čak simptome kao da imaju prehladu. S jednim cjepivom osoba koja se zarazila ima 63 posto manju vjerojatnost da će završiti u bolnicu, s dva cjepiva vjerojatnost je manja za više od 90 posto, a s tri doze vjerojatnost da osoba neće završiti u bolnicu, ako se zarazi, jest 99 posto. To smo i željeli postići cijepljenjem, da virus postane blag, odnosno da prestane pandemijski i postane endemijski”, kaže dr. Trampuž.