IMAMO IZRAČUN: Evo koliko ćete plaćati struju ako trošite iznad okvira vladinih mjera

Vlada je među ostalim, predstavila i mjeru za ublažavanje rasta cijena struje, koja pokriva vrijeme od 1. listopada do 31. ožujka iduće godine.

“Kućanstva koja će potrošiti energije do 2.500 kilovatsati, plaćat će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat”, rekao je Plenković.

Član udruge Splitski potrošač i stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović napravio je izračun koliko će prosječno rasti računi kućanstvima ovisno o potrošnji, piše N1. Kao polazišnu točku uzeo je od Vlade prezentirano, a po Eurostatovoj metodologiji grupirana kućanstva prema kojoj veliko kućanstvo troši između 5.000-15.000 kwh.

Ako se uzme u obzir granica koju je postavila Vlada i ako kućanstvo u šest mjeseci potroši do 2.500 kWh, radi se o mjesečnoj potrošnji od 417 kwh.

Koliko će onda rasti računi onima koji prekorače tu potrošnju?

Ako se iste brojke primijene na polugodišnju potrošnju, onda to izgleda ovako:No, što uopće znači 2.500 kWh i kolika je to potrošnja?


“Kod električne energije 2.500 kWh je dovoljno za šest mjeseci grijanja jedne prostorije zimi i za pripremu tople vode u kućanstvu, to je oko 420 kwh mjesečno”, rekao je i upozorio na nelogičnost upravo u toj mjeri gdje se, kako smatra, nije mislilo na kućanstva koja za grijanje koriste isključivo električnu energiju, a to se odnosi uglavnom na obalu.

“Kućanstva koja imaju prirodni plin ili toplinsku energiju, tu količinu od 2.500 kWh utroše najviše u razdoblju od dva mjeseca, što najbolje pokazuje kolika je razlika u međusobnim odnosima između jednih i dugih…. Nedvosmisleno je to je “troškovni” udar na priobalni dio Hrvatske koji nema ni prirodni plin ni toplinsku energiju. Oni koji koriste prirodni plin njima ništa, a mi koji nemamo ni plin ni toplane, a nemamo ni dimnjake ni plin, nama će cijena ići gore”, rekao je Kurtović i dodao:

“Mislim da to nije smjelo ići tako nego drugačije. Trebali su zauzeti položaj da sva kućanstva u kojima se stalno živi i boravi imaju pravo na pomoć. Vikendice i oni koji imaju više nekretnina imat će beneficiranu cijenu, a one koji žive samo u svojim kućanstvima i nemaju druge mogućnosti nego koristit samo električnu energiju, na određeni se način kažnjava. Priča da su napravili za sve jednostavno nije točna jer će ova grupa jedina proći lošije.”

Objašnjavajući prosječnu potrošnju u Dalmaciji i koliko se može iskoristiti tih 2.500 kwh električne energije naglašava: “Tih 2.500 kw sati jednostavno nije dovoljno. Zvuči kao crni humor, ali Dalmacija, zajedno s Istrom i Primorjem, praktično je napunila proračun, a sad se nagrađuje tako da jedino nama ide trošak energenta gore. Pogotovo što se radi o maloj količini energije, to je šest posto onoga što Hrvatska troši u tom razdoblju mjesečno. 94 posto kupaca se ne dira da štedi, a ovih šest posto se sankcionira i nema alternative. Ugrožava nam se način života, traži se da dodatno štedimo energiju, a više nemamo gdje štedjeti.”