I TO SE MOŽE ČUTI: Ostavku nitko nije tražio – reče Horvat, a zatražila su to 62 zastupnika

Zašto oporba traži smjenu ministra graditeljstva Darka Horvata i metaforički i doslovno se vidi iz aviona. Pitanje povjerenja ministru našlo se na današnjoj sjednici Vlade s koje premijer kratko poručuje da su pripremili očitovanje.

Izvor: Media servis

Osim na pokretanje obnove s mrtve točke, građani čekaju i da Vlada poduzme nešto po pitanju enormnog rasta cijena energenata. O tome je na marginama sjednice govorio ministar Ćorić koji kaže da – imaju plan.

Voditelj Stožera za saniranje posljedica potresa, ministar Tomo Medved na sjednici Vlade je izvijestio svoje kolege o procesu obnove. Nekonstrukcijski su, kaže, obnovili nešto više od 1.300 kuća dok bi se ljudi koji još uvijek žive u kontejnerima, a njihove kuće imaju zelenu naljepnicu, domovima mogli vratiti – tek u travnju.

Više je nego jasno zašto ni oporba niti građani nisu zadovoljni ministrom graditeljstva Darkom Horvatom.Točka povjerenja ministru Vladi je upućena iz Sabora. No, premijer nije trošio puno riječi. “Pripremili smo očitovanje.”

Prozvani ministar stao je pred novinare pa ustvrdio:

“Nema potrebe u ovom trenutku za bilo kakve ostavke niti je to bilo tko tražio. Dakle, dinamika obnove iz tjedna u tjedan je brža i efikasnija i ja sam siguran da sve ono što je dato kao obećanje će se vrlo brzo vidjeti i na terenu.”

Na terenu nitko osim vladajućih ne vidi da se nešto gradi, odgovorili su mu novinari. Očito među ministrima postoji šum u komunikaciji jer Horvat kaže da će se uskoro početi graditi prvih 30 montažnih i još 30 zidanih kuća dok Medved na sjednici izjavljuje… “Ovaj tjedan započeli smo izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća tehnikom montažne gradnje.”

Je li gradnja počela ili nije? “Počet će. Nitko nije krivo rekao. Rekli smo vrlo jasno… Dakle, oni koji razumiju proces gradnje, nakon potpisa ugovora, postoji proces uvođenja građevinske operative na teren i u tom smo procesu sada.”

Svi se nadaju da će Vlada biti puno ažurnija po pitanju rasta cijena energenata nego što je kod obnove. Ako pitate resornog ministra Tomislava Ćorića: “Naše mjere će po tom pitanju biti pravovremene. To je odgovor onima koji drže da je kasno.”

Paket mjera, kako za građane tako i za poduzeća, predstavit će, kaže, tijekom ovog mjeseca. No, kako smo svjedočili u Zagrebu, šteta je za pojedine poduzetnike već učinjena.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ističe da je ovakava situacija neizdrživa i nada se pomoći Vlade. “Situacija gdje je s kupcima ugovorena fiksna cijena, još u proljeće prošle godine, a ugovorena je varijabilna cijena u lipnju s dobavljačima plina je dovela do ove situacije koja je zapravo neizdrživa za Gradsku plinaru Zagreb – opskrbu.”

No, nada mu je, čini se uzaludna. “Gradska vlast u Zagrebu ne treba očekivati od Vlade RH da će pokriti dug Gradske plinare Zagreb – opskrbe.” rekao je ministar Ćorić.