I TO JE MOGUĆE: Prodaje se vino “Poglavnik” s likom Ante Pavelića – živjeli!

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

Mnogi neće vjerovati da vinarija iz Širokog Brijega već godinama prodaje vino koje na etiketama ima lik Ante Pavelića, vođe i osnivače ustaškoga pokreta i poglavnika Nezavisne Države Hrvatske.

Vino nosi naziv “Poglavnik”, a proizvodi ga vinarija “Zlatna kapljica” iz Širokog Brijega, čiji je vlasnik Božo Pinjuh.

On je za BIRN – Balkansku istraživačku mrežu rekao da to vino prodaje u Hrvatskoj, ali samo u malim količinama, otprilike 1.000 boca godišnje, i isključivo putem privatnih narudžbi.

“Ja sam proizvođač koji je registriran i koji radi sve po zakonu. Za to imam i papire”, rekao je Pinjuh.

Prodaje ga, kaže, već 15 godina i do sada se nije susretao s problemima.

Valja reći kako u bosansko-hercegovačkom zakonu ne postoji definicija fašističke organizacije, pa ni uporaba simbola koji asociraju na fašizam nije zabranjena.

Na postojanje vina s imenom “Poglavnik” na kojem je fotografija Ante Pavelića, svojevremeno je upozorila gošća konobe “Bracera” u Malinskoj, koja je na Googleu ocijenila taj restoran.

“Hrana je super, cijene uobičajene, konobari pristojni. Međutim, na vrlo upadljivom mjestu u restoranu stoje boce vina na kojima piše ”Poglavnik”, a ispod je slika Ante Pavelića”, napisala je Đurđica Čilić. ”Ovo sada pišem ovdje, a sljedeće što ću napraviti jeste prijava MUP-u i Turističkoj zajednici općine Malinska. Treba vas biti sram ako ne znate čiju sliku držite u restoranu, a i da znate, onda bi vas trebalo zatvoriti”.

Komentiraj