I TO JE MOGUĆE: Krunoslav Capak završio u samoizolaciji

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak od sinoć je u samoizolaciji – testirao se i nalaz je negativan.

U samoizolaciji je i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković koja je također bila na konferenciji udruge CroMSIC na kojem je predstavljeno istraživanje o znanju mladih o HPV virusu, piše DNEVNIK.hr.

Capak je u ponedjeljak bio na jednoj konferenciji gdje je, među okupljenima bila osoba za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom ili je bila u kontaktu s osobom koja je zaražena.

Uz Capaka i pomoćnicu ministra, na skupu su bili i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice Krunoslav Kuna.

Oglasili su se priopćenjem i iz HZJZ-a:

“U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.

Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti.

Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji.

Želimo dodati kako i ovaj slučaj pokazuje da nikako nije vrijeme za opuštanje. Osoba koja ima sumnju na COVID-19 je najvjerojatnije zaražena isključivo zato jer je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije niti poznavala, ali zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja.

Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja, te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu može sasvim slučajno biti zaražen koronavirusom. Iako se i ova situacija uspješno dovela pod kontrolu, podsjećamo sve na oprez i #ostanimoodgovorni”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Komentiraj